Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

djeca u Rudniku Zrinski, foto: pp MedvednicaRudnik Zrinski, prvi i jedini srednjovjekovni rudnik uređen za turističko posjećivanje u Hrvatskoj, otvara ovoga vikenda širom svoja vrata posjetiteljima. Ulaznice koje inače stoje 30 kuna (15 za djecu, a 20 za studente i umirovljenike) neće se naplaćivati. Park prirode Medvednica odlučio nas je počastiti povodom dolaska proljeća i početka sezone.

Što sve možemo vidjeti i osjetiti kada se spustimo u rovove nekadašnjeg rudnika? Iz Parka prirode Medvednica kažu da on doživljaj za sva osjetila. Iza drvenih vrata skriva se povijest stara gotovo pet stoljeća. Uz malo mašte u njemu možemo osluhnuti uzdahe izmučenih rudara, čuti molitvu sv. Barbare i strogi glas Bergmeistera. Atmosfera je neponovljiva – kapanje vode, miris podzemlja, hladnoća i polutama nigdje nisu toliko stvarni kao u rudniku. Stvaran je i dodir hladne stijene s nekad dragocjenim mineralom galenitom.

Sam rudnik nalazi se u bukovoj šumi nadomak planinarskog doma Grafičar, na 830 metara nadmorske visine. Nakon ove subote bit će otvoren svake naredne, ali i nedjeljom i blagdanom od 11 do 17 sati i tako sve do prosinca.  Uz prethodnu najavu Javnoj ustanovi Park prirode Medvednica grupno se može razgledati i preko tjedna. Mnogi ga još vjerojatno nisu vidjeli jer otvoren je tek prije nekoliko godina, točnije 4. prosinca 2004. godine, na dan Sv. Barbare, zaštitnice rudara.

kamen iz rudnika Zrinski; foto: PP MedvednicaNaziv Zrinski rudnik je dobio zato što je kralj Matija Korvin 1463. godine dodijelio grofu Petru Zrinskom kraljevsku rudarsku povlasticu koja je njemu i njegovu potomstvu omogućavala da na svim svojim posjedima otvori rudnike zlata, srebra i drugih kovina. Nikola, potomak Petra Zrinskog, potpisao je stoljeće kasnije, 1527. godine, ugovor sa Zagrepčanima kojim im daje pravo na rudarenje. Radom mnogih nama nepoznatih rudara tako je nastalo oko 150 metara hodnika.

Uz rudnik se nalazi suvenirnica u kojoj možete po povoljnim cijenama odabrati suvenir za sjećanje na Rudnik Zrinski.

FOTOGALERIJA: U rudniku Zrinski

[nggallery id=27]