– S velikom radošću dolazim među vas kao hodočasnik u ime Isusa Krista. Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike- riječi su s kojima se papa Benedikt XVI obratio javnosti i svima koji su ga dočekali u Zračnoj luci Zagreb oko 11 sati.

dolazak pape Benedikta XVI u Zračnu luku Zagreb (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Dio govora papa Benedikt XVI održao je na hrvatskom jeziku. Osim pozdrava i zahvale također je rekao:

– Od samih početaka, vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece. Izazovi suvremene kulture, prožete društvenim raslojavanjem i nestabilnošću, te obilježene individualizmom koji pogoduje shvaćanju života bez obveza u neprestanom traženju „prostora privatnosti“, zahtijevaju uvjereno svjedočanstvo i smiono zauzimanje u promicanju temeljnih moralnih vrijednosti, ukorijenjenih u društvenom životu i identitetu staroga kontinenta.

dolazak pape Benedikta XVI u Zračnu luku Zagreb (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

– O dvadesetoj obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči punopravnog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, davna i nedavna prošlost vaše zemlje potiče na promišljanje sve  europske narode pomažući, kako svakom pojedinom tako i čitavoj zajednici, da očuva i obnovi neprocjenjivu zajedničku baštinu ljudskih i kršćanskih vrijednosti. Neka tako ova draga nacija, snagom svoje bogate tradicije, pridonese da Europska unija cjelovito vrjednuje to duhovno i kulturno blago.

dolazak pape Benedikta XVI u Zračnu luku Zagreb (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

– S geslom „Zajedno u Kristu“, draga braćo i sestre, dolazim s vama proslaviti 1. Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji. Neka ovaj važan događaj bude prigoda za ponovno isticanje vrijednosti obiteljskog života i općega dobra, učvršćivanje jedinstva, oživljavanje nade i zajedništvo s Bogom, koji je temelj bratskog suživota i društvene solidarnosti- rekao je Sveti Otac Benedikt XVI.

prolazak pape kroz Novi Zagreb (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Na putu od zračne luke kroz Novi Zagreb i središte grada do Pantovčaka gdje je u “četiri oka” razgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem papu su s veseljem pozdravljali vjernici. Nije bio u papamobilu, već u Mercedesu te je kolona prošla relativno, a okupljene je pozdravio mahanjem ruke.

Nakon razgovora u predsjedničkim dvorima u Apostolskoj nuncijaturi ga je dočekalo svećenstvo i premijerka Jadranka Kosor.

Na Trgu bana Jelačića održat će se središnji dio papinog posjeta – susret s mladima. Očekuje se oko 26.000 sudionika, uglavnom iz Hrvatske, ali i mladi iz Austrije, Nizozemske, Njemačke, Srbije i Makedonije. Pretprogram se održava na Zrinjevcu.

[nggallery id=505]