Jedna od najvećih i najprestižnijih svjetskih nagrada iz područja arhitekture, graditeljstva, dizajna interijera i poslovanja nekretninama, International Property Awards,  a koja od 1993. nagrađuje izvrsnost struke na svim kontinentima, zahvaljujući našem priznatom, mladom arhitektu Anti Vrbanu, stigla je ove godine i u Hrvatsku i to u čak dvije kategorije. Naime, na dodjeli koja se tradicionalno, svake godine održava u Londonu, a koja na jednom mjestu okuplja petstotinjak radova najetabliranijih, europskih, arhitektonskih i dizajnerskih studija, Vrban je trijumfirao u čak dvije kategorije.

Za svoj pitoreskni stan u centru Šibenika pobijedio je u kategoriji Residential Interior Private Residence i na taj mu način i službeno priskrbio titulu najljepše privatne nekretnine u Europi, dok je za jedan od svojih recentnijih projekata, uređenje suvremene Poliklinike Rotim, zaslužio priznanje u kategoriji Public Service Interior.

Konkurencija je bila osobito jaka u ovoj potonjoj, s obzirom da je žiri sastavljen od čak 42 internacionalna suca, među kojima sjede, primjerice, Yama Karim, partner u newyorškom studiju za arhitekturu i dizajn Libeskind i Matt Gaskin, direktor škole arhitekture pri sveučilištu Oxford Brookes, birao između više od 350 prijavljenih projekata.

Raritet je, treba i to napomenuti, u gotovo tridesetogodišnjoj povijesti ove prestižne nagrade, da jedan arhitekt, u sklopu iste dodjele, odnese priznanja u više kategorija, što je Vrbana svrstalo među samu kremu europske arhitekture novog doba i sigurno mu odškrinulo mnoga vrata za neke buduće projekte.

„Iznimno sam počašćen što je moj rad još jednom valoriziran na međunarodnoj sceni. Iza mene je preko dvadeset internacionalnih nagrada i one su zapravo jedini objektivan pokazatelj vrijednosti onoga što stvaram i radim svih ovih godina, pogotovo što sam nagrađen za dva potpuno različita stila interijera i arhitekture. Bila je ovo i lijepa promocija naše zemlje u Londonu, što se uvijek posebno trudim provući kroz svoj posao. Činjenica da dolazim iz ovako lijepe, ali malene zemlje nikada mi nije bila opravdanje za ne pokušati u svijetu i to poručujem svim mladim ljudima na putu kao što je moj. Isplati se raditi pa onda sanjati veliko i sanjati puno“ – s ponosom zaključuje ovaj mladi arhitekt.

Foto: Ante Vrban