Ususret proljeću, udruga Prijatelji životinja 20. ožujka priključit će se preko trideset zemalja diljem svijeta u kojima će se obilježiti Svjetski dan bez mesa (Meatout) koji je 1985. godine pokrenula neprofitna organizacija Farm Animal Rights Movement (FARM).

Akcijama koje se provode u cijelome svijetu želi se podići svijest o dobrobitima veganske prehrane, odnosno važnosti pomaganja životinjama, postizanja izvrsnog zdravlja pojedinca i zajednice te spašavanja planeta.

Udruga Prijatelji životinja poziva na performans na Trgu3
Meatout 2014. (Foto: www.prijatelji-zivotinja.hr)

Kako bi skrenuli pozornost na glavni razlog obilježavanja Svjetskog dana bez mesa, aktivisti udruge Prijatelji životinja sami će postati meso. U znakovitom performansu koji će se održati u petak 20. ožujka 2015. u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, dvoje golih aktivista, upakiranih u celofan u “posudama” za meso, pokazat će kako bi u trgovinama izgledalo ljudsko meso za prodaju. “Na etiketama na pakiranjima ljudskog mesa stajat će cijene i upozorenje da se milijarde životinja muči i okrutno ubija zbog ljudske obijesti. Meso uvijek znači patnju i smrt neovisno koliko željeli to prekriti ili opravdati. No rješenje je vrlo jednostavno i svima dostupno – stoga će prolaznici moći dobiti letke s receptima veganskih jel”, poručuju iz Udruge.

Mesna industrija umata svoje krvave proizvode u sterilna pakiranja, skrivajući brutalnu istinu o njihovu nastanku. Tijekom uzgoja, goveda bez omamljivanja kastriraju i odstranjuju im rogove. Pilićima odsijecaju kljunove, a svinjama izbijaju očnjake, režu repove i kastriraju ih pri punoj svijesti. Mnoge životinje umiru od upale pluća, dehidracije, iznemoglosti ili infekcija. Teško depresivne životinje u proizvodnji mesa vegetiraju nagurane u mračne boksove ili kaveze u kojima se ne mogu ni pomaknuti. Kada nakon mučnog transporta stignu u klaonicu, životinje vješaju na tekuću vrpcu ili ih bacaju u kipuću kupku, često dok su još potpuno svjesne. One umiru u stravi i užasu – Udruga Prijatelji životinja.

Svake godine diljem svijeta više od 60 milijarda životinja pati i umire zbog mesne industrije. Prijatelji životinja dolazak proljeća vide kao poticaj za spremanje jela od namirnica biljnog podrijetla, odbacivanje mesnih navika i istraživanje zdrave i prehrane.

Više informacija o razornom utjecaju mesne industrije te recepti odličnih jela bez mesa nalaze se na linkovima PRIJATELJI ŽIVOTINJA i VEGAN.