9FNC-vizualFestival novog cirkusa održat će se u svom devetom izdanju od 20. do 24. studenoga i u Zagreb dovesti suvremene cirkuske predstave istočne Europe kakve još nismo imali prilike vidjeti.

Na tri lokacije, u Kulturnom centru Travno, Pogonu Jedinstvo te kazalištu Mala scena zaigrat će vrsni cirkuski umjetnici iz Češke, Grčke, Slovenije, Makedonije/Francuske, Njemačke i Hrvatske, a u konferencijskom dijelu programa pridružit će im se i oni iz Poljske, Mađarske, Srbije…
– U vrijeme kad koncept Europske unije obećava zajedništvo, europski je istok i dalje egzotično mjesto koje najmanje poznajemo. U snažnoj opoziciji novih i tradicionalnih cirkuskih izričaja koje u našoj predodžbi često dijeli željezna zavjesa, 9. Festival novog cirkusa otkriva što se stvara u sjeni te ograde – stoji u službenoj najavi manifestacije.

Dana-Augustin_WO_photo-by-Suncan-Stone
Aktualni festivalski plakat ukrašava vizual iz predstave „Slapstick Sonata“ češke skupine La Putyka, vjerojatno i najvećih zvijezda ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Njihov dolazak u Zagreb podupire Ministarstvo kulture Republike Češke, a sve kako bi i hrvatska publika mogla vidjeti taj apsurdno-nadrealni miks Mozartovih sonata i slapstick komedije iz ere nijemog filma. Zašto je ova skupina postala ponosom češke kulturne ponude, domaća publika moći će provjeriti u subotu, 23.11., na Sceni Travno. Dok Česi reinterpretiraju glazbenog klasika, Grci to čine s književnim – skupina Ki Omos Kineitai u Travno 21.11. donosi predstavu „IL paRRaiso“, prema motivima „Raja“ Danteove „Božanske komedije“. Uz tradicionalnu grčku glazbu rebetiko predstava je ispletena od zračnih cirkuskih elemenata, partnerske akrobatike, ekvilibristike i preciznog plesnog pokreta.
Središnja festivalska večer, 22.11. u Pogonu Jedinstvo, rezervirana je za večer malih formi „Balkan u Francuskoj“. Uz podršku Francuskoga instituta na festivalu će gostovati umjetnici iz regije koji su diplomirali na CNAC-u, jednoj od najcjenjeniih europskih cirkuskih akademija. Premijerno će se u Zagrebu predstaviti Dana Auguštin, kći Slovenca i Čehinje iz Ičića, te akrobat Vasil Tasevski sa svojim francusko-makedonskim kolektivom Porte 27.
Čast da otvore i zatvore festivalsko izdanje posvećeno istočnoeuropskom cirkusu pripala je hrvatskim umjetnicima. Na samom otvorenju, po razapetoj žici u Pogonu će 20.11. prošetati Christian Peter (predstava „You“ s Borisom Kadinom), dok će na istom mjestu 24.11. u suradnji s Perforacijama premijerno biti prikazana nova predstava svjetski popularnog splitskog kolektiva Room 100 – „Seed“. Najmlađe posjetitelje istog će dana na daskama Male scene razveseliti hvaljena „Iglica“ Ivice Šimića, nastala u koprodukciji s Triko cirkus teatrom.
Cijene ulaznica za predstave na devetom Festivalu novog cirkusa kreću se od svega 35 do 80 kuna, a mogu se kupiti u Dancing Bearu (Gundulićeva 7), Octopusu (Gundulićeva 37) ili putem bankovne uplate, pri kojoj je moguće ostvariti i popuste o kojima se građani mogu informirati na festivalskoj stranici www.cirkus.hr. Ulaznice je moguće i rezervirati putem e-maila [email protected].
Festival novog cirkusa organizira Mala performerska scena, uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstava kulture Hrvatske i Češke, Turističke zajednice grada Zagreba, pariškog i zagrebačkog Francuskoga instituta, te brojnih manjih partnera i sponzora bez kojih bi provedba ovakvog međunarodno priznatog događaja u hrvatskoj metropoli bila nemoguća.