Foto:PRESSOd genetike, stresa pa do agresivne kozmetike proteže se paleta uzroka koji stvaraju neugodne promjene na našoj koži. Iako nas je većina toga svjesna, problema poput akni, osipa i crvenila ipak se ne možemo lako riješiti koliko god se trudili izbjegavali neke kozmetičke proizvode ili stresne situacije.

Ako vas ta borba iscrpljuje, a rješenje ne može naći niti jedan dermatolog kojeg ste posjetili, ima još jedna stvar koju možete istražiti- alergiju na određene namirnice.
Osim što uzrokuju probavne smetnje, osip i otekline sve do simptoma nalik gripi, alergije na hranu mogu uzrokovati i akne.

Razlika između intolerancije i alergije na hranu

Iako se u posljednje vrijeme sve češće čuje pojam ‘intolerancija na određene namirnice’ i lako bismo je mogli povezati s alergijama na istu, tomu ipak nije tako.

Intolerancija na neku namirnicu jednostavno znači da ćete negativno reagirati na konzumiranje primjerice jaja, kikirikija ili meso peradi. Obično su to probavne smetnje, nadutost i slični simptomi.

No, alergija na određenu namirnicu puno je ozbiljnija stvar! Ona potresa cijeli imunološki sustav nakon što se konzumira namirnica na koju ste alergični. Reakcije su posebno teške i mnogobrojne u odraslih. Uključuju simptome poput vrtoglavice, svrbeža, valunga, poteškoća s dišnim putevima, otekline jezika, usana, lica i grla.

U najgorem slučaju reakcija može prijeći u anafilaktički šok koji se manifestira otežanim disanjem i naglim padom krvnog tlaka uzrokovano dilatiranim krvnim žilama. Obično se manifestira brzo nakon izlaganja alergenu i stoga je uzrok lako identificirati. Ako se susretnete s takvom rekcijom najbolje se hitno uputiti liječniku.

Foto: PRESS

Zašto alergije na hranu uzrokuju akne?

Recimo da ste alergični na mliječne proizvode, što je po mišljenju Klinike Mayo najčešći oblik alergije na hranu. Nakon što konzumirate mlijeko ili sir vaše tijelo brzo počne probavljati te namirnice. Istovremeno vaš imunološki sustav može zamijeniti bezazlene proteine u mlijeku ili siru za štetne strane uljeze u vašem tijelu. Kako bi se obranio, vaš organizam počinje stvarati histamine koji zatim uzrokuju upalu i svrbež kod većine ljudi koji pate od alergije na hranu. Kod nekih se ta upala manifestira izbijanjem cističnih akni na licu. One se širiti preko lica pa sve do ostatka tijela ako ste konzumirali namirnicu koju ne podnosite.

Imate li alergiju na hranu?

Ako sumnjate da ste alergični na hranu, prije odlaska obiteljskom liječniku ili dermatologu vodite dnevnik prehrane. Podaci kada i koje namirnice ste unosili u tijelo i uslijed čega su se pojavljivale akne, pomoći će doktoru kako bi utvrdili kobnu vezu koja može dovesti do prave dijagnoze.

Test na alergene drugi je način na koji doktori mogu otkriti na koju ste namirnicu alergični. Tijekom testa mala količina alergena ubrizgava se ispod kože, a crvenilo i oteklina na tom mjestu dobar su pokazatelj da ste na tu namirnicu alergični. Najučinkovitiji način pomoću kojeg ćete saznati je li alergija na hranu uzrok vašim aknama na licu je ‘dijeta izuzeća’. Ovom prehranom, na neko bi vrijeme, sa svojeg jelovnika trebali izbaciti mliječne proizvode, kikiriki i jaja. Ako se pojava akni smanji ili potpuno nestane, to je dobar indikator da patite od alergije na specifičnu namirnicu.

Kako si pomoći?
Imajte na umu da iako je krivac za vaše akne možda alergija na određenu namirnicu, može postojati puno više razloga za nečisti ten. Izbijanje neželjenih akni možete sanirati domaćim pripravcima . Ako imate masnu kožu tretirajte akne uljem od čajevca ili vještičjeg oraha. Oboje su prirodni proizvodi koji smanjuju količinu sebuma kojeg vaša koža proizvodi i rješava se bakterija koje također mogu uzrokovati nastanak akni. Ako se pak radi o suhoj koži napravite jednostavnu masku od bjelanjaka i jogurta. No imajte na umu, ukoliko koža nakon izreagira pojavom cističnih akni, možda ste alergični na mliječne proizvode.

Maja Nikolorić/she.hr