Početna Izbor 5 razloga zašto posjetiti Osijek ovoga vikenda

5 razloga zašto posjetiti Osijek ovoga vikenda

Vrhunski sportski događaj igra se upravo ovoga vikenda u osječkom Gradskom vrtu, a riječ je o prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa. Protivnik će biti peterostruki osvajač ovog natjecanja, reprezentacija Španjolske koja se nakon dvije godine vratila u Svjetsku skupinu. U okršaj sa Španjolcima idu Škugor, Mektić, Pavić i Draganja i ovo je sportski događaj koji zasigurno ne želite propustiti jer nakon dugih 20 godina grad na Dravi ponovno je domaćin Davis Cup reprezentacije.

Ako niste bili u osječkoj Tvrđi, kao da niste bili u Osijeku. Izgrađena u 18. stoljeću uz nju su vezani brojni događaji iz gradske povijesti. Iako je širenje grada imalo za posljedicu uklanjanje velikog dijela obrambenih zidina Tvrđe, ona je do današnjih dana ostala spomenik vrijedan pogleda. U Tvrđi su očuvane lijepe plemićke i građanske zgrade, barokni zavjetni spomenik Sv. Trojstva, fontana, zgrada Muzeja Slavonije, stara gimnazija, kao i crkva sv. Mihovila.

Tvrđa_sajam

Ove subote posjetite osječki stari grad i Trg Sv. Trojstva te na mnoštvu štandova pronađite savršenu antiknu sitnicu za poklon dragoj osobi ili se počastite lijepim komadom antiknog namještaja. Na sajmu možete pronaći proizvode 70 izlagača iz zemlje i inozemstva. Svakim mjesecom posjećenost je sve veća, a kupci su u potrazi za raznim obrtničkim proizvodima ali i proizvodima seoskih gospodarstava poput sireva, dimljenih mesnih delicija, vina, zimnica, džemova…

Slavonci su nadaleko poznati kao gostoljubivi domaćini od kojih nećete otići gladni. Posebno se diče jelima poput čobanca, ribljeg i pilećeg paprikaša, nezaboravnog šarana u rašljama, ali i neizostavnog domaćeg kulena, kobasica, šunke… Osim slanih delicija, tu je i „Osječka knedla“ oko koje se veže zanimljiva priča. Sve do danas crkve u Osijeku zvone petkom u 11, u spomen na oslobođenje grada od Osmanskog carstva, kada je zadnji turski vojnik napustio grad. Domaćice su počekom 20. stoljeća shvatile da je to pravo vrijeme za pripremu jednog od omiljenih jela – knedli, kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme. Tako je taj, jedanaesti sat petkom postao poznat kao “knedl sat”. Omiljenom jelu od tijesta s vremenom su dodavali šljivu, mak, orahe te je nastala „Osječka knedla“ koju morate kušati.

Osjecka knedla

Uz odličnu hranu i na uštrb zlatne graševine, ponosa lokalnih vinara, ono što morate okusiti je pivo. Pivarstvo je u Osijeku i okolici duboko ukorijenjeno u povijest. Osječka pivovara je najstarija hrvatska pivovara i jedina u stopostotnom hrvatskom vlasništvu, a Osječko pivo najstarije je hrvatsko pivo s izvornom recepturom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Kuha se od davne 1664. godine, a danas predstavlja savršen spoj tradicije s modernim iskoracima u vidu novih linija i okusa. Osim Osječkog, kućni pivari ovdje postoje praktički oduvijek, a craft pivovare vratile su hmeljne arome i mirise u slavonska piva, donijele voće i začine te razvile posebne kvasce. Neki od najpoznatijih osječkih craft pivovara svakako su Legionar i Black Hat. Potražite ih!

Gajba-Craft BeerBar Osijekosijek

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here