Unatoč pandemiji COVID-19 Međunarodni festival ulične umjetnosti Cest Is D’ Best ove godine održava se 24. put zaredom u Zagrebu od 19. do 23. kolovoza, javlja Anadolu Agency (AA).

“Najstariji i najveći, a vjerojatno i najpoznatiji zagrebački festival Cesti s d Best u 24. izdanju posjetiteljima će opet dati ogromnu dozu pozitivne energije koja proizlazi iz glazbenog, likovnog, plesnog, kazališnog, edukativnog i cirkuskog programa festivala. Središte Zagreba bit će punih 5 dana, od 19. do 23. 8. šarena i vesele pozornica na kojoj će uz nekoliko stotina sudionika plesati, pjevati, slikati i žonglirati brojni sugrađani i gosti grada”, najavljuju organizatori.

Direktor Međunarodnog festivala ulične umjetnosti Cest Is D’ Best Zlatan Jaganjac najavio je kako će u Zagreb na petodnevni festival stići ulični umjetnici, performeri, zabavljači i muzičari iz najmanje pet država te brojni domaći, hrvatski umjetnici.

Festival će trajanjem biti isti kao i prethodnih godina, od srijede do nedjelje, no brojem umjetnika koji dolaze iz svijeta bit će nešto manji po obujmu zbog pandemije.

Ove godine najviše mjesta u programu dobili su domaći umjetnici, ali međunarodni karakter Cest Is D’ Besta će se itekako doživjeti zahvaljujući atraktivnim nastupima performera iz nekoliko drugih zemalja.

Sjajni performeri nasmijavat će posjetitelje nastupima u poslijepodnevnim i večernjima satima na EU i Cvjetnom trgu te Zrinjevcu, najavljuju organizatori, a ulice će ove godine odzvanjati dobrom glazbom desetak manjih i većih bendova te isto toliko uličnih svirača. Plesne večeri uz nastupe DJ-a održavat će se na Zrinjevcu i svi na festivalu će se moći dobro razgibati uz Swing, Tango i Salsu, a održat će se i rekreativni program u sklopu kojeg će posjetitelji svakoga dana na Zrinjevcu moći raditi vježbe Yoge, igrati badminton, učiti hodati po žici, žonglirati, plesati na svili ili primjerice vrtjeti hula hupove.

Glavna pozornica bit će na Trgu bana Jelačića, a programi će biti izvođeni i na Cvjetnom trgu, na Zrinjevcu, Europskom trgu, u Bogovićevoj, Tkalčićevoj i Praškoj ulici te na Štrosu.

“Stotine sudionika iz pet zemalja izvest će oko 300 sati programa za sve uzraste i različite ukuse te će u sklopu programa biti održano dvadesetak kazališnih i mađioničarskih predstava, dvadesetak svirki na manjim i većim pozornicama, dvadesetak likovnih radionica za male i velike kreativce, tri plesnjaka, pastelizacija pločnika, Plutrka – utrka pasa i vlasnika, Utrka smetlara u trokolicama i još puno, puno zabavnih sadržaja“, istaknuo je Jaganjac.

Posjetitelji i građani Zagreba imat će priliku za vrijeme festivala pratiti razne cirkuske točke, klaune, hod po vatri mađioničara Gandinija, putujući pijanino, koncerte domaćih glazbenih zvijezda i nastupe DJ-eva, moći će sudjelovati u brojnim radionicama i bogatim programima koje ovaj festival svake godine upriliči u Zagrebu.

“Svi umjetnici koji budu dolazili u Hrvatsku imat će svježe obavljen test na koronavirus kojim će potvrditi kako su negativni na virus, a prilikom održavanja performansa pazit će se posebno na epidemiološke mjere”, kazao je Jaganjac te dodao kako će organizatori festivala istaknuti poruke kako je potrebno slijediti upute epidemiologa, paziti na razmak, nositi zaštitne maske i dezinficirati ruke.