Neovisno o činjenici da nas vijesti o nadolazećim događanjima u gradu ponekad doslovno bombardiraju sa svih raspoloživih oglasnih kanala, Zagrepčani nerijetko propuste ili zaborave brojne kulturne i glazbene manifestacije koje nudi “proljeće u Zagrebu”. Neka od njih odvijaju se u strogom centru grada i u dužem vremenskom periodu pa ih je gotovo nemoguće zanemariti, ali ima i onih za koje je nužno organizirati vrijeme i financije.

“Dug popis događanja koja će se u Zagrebu održavati sljedećih mjeseci dokazuju da grad živi dinamično”, podsjećaju iz Turističke zajednice Grada Zagreba. “Osim prirodnih i kulturnih vrijednosti koje smo naslijedili, neprekidno se dodaju i novi sadržaji. Mnoge kulturne i sportske priredbe, tradicija koja se isprepliće sa suvremenim životom, izložbe renomiranih umjetnika, koncerti i druge priredbe najpoznatijih svjetskih zvijezda, sve bogatija gastronomska i trgovačka ponuda… grad koji ste i do sada voljeli iz dana u dan dobiva sve ljepše i privlačnije lice”, najavljuju nam proljeće u Zagrebu iz TZGZ-a.

U nastavku donosimo pregled deset najatraktivnijih događanja u Zagrebu u idućih nekoliko mjeseci na koja, po tradiciji, imuni ne ostaju ni domaći, ali ni turisti.

1) Ennio Morricone u Zagrebu (11.4.2015)

Legendarni kompozitor, prepoznatljiv svim generacijama, stiže u Arenu Zagreb 11. travnja i to u sklopu svoje turneje My life in Music (50 Years of Music – World Tour), a najavljen spektakl uključuje više od 200 glazbenika koji će scenu podijeliti s maestrom Morriconeom. Radi se o najvećem skladatelju filmske glazbe danas, poznatom po suradnji sa Sergijom Leoneom na “špageti” vesternima, a za svoj dugogodišnji rad nagrađen je Oscarom za životno djelo (2007.), Grammyjem, pet puta nagradom BAFTA te trima Zlatnim globusima.

2) Zagrebački vremeplov (18.4. – 3.10.2015.)

Program koji je Hrvatska turistička zajednica 2010. godine ocijenila kao “Najbolju turističku ponudu kontinentalne Hrvatske”, a predstavlja niz evenata koji posjetitelja ili sudionika vraćaju u prošlost i “stari” Zagreb. Gornji grad u prošlosti, Promenadni koncerti te Plesne večeri na Zrinjevcu, Smjena straže počasne straže Kravat pukovnije, Tkalčijana – ulica glazbe i zabave, Ulični svirači na Gornjem gradu i – samo su neka od događanja koja čine Zagrebački vremeplov, a za javnost su otvoreni do početka jeseni.

3) Dani hrvatskog filma (23. – 26.4.2015.)

24. izdanje Dana hrvatskog filma prema dosadašnjim najavama donosi nove strateške smjernice, programske novitete i novi vizualni identitet. Glavni festivalski program održavat će se u kinu Europa u udarnim terminima od 17, 19 i 21 sat, a raniji termini rezervirani su za popratni filmski program u kinu Tuškanac te edukativne programe u Dvorani Müller i kinu Tuškanac. Ulaz na filmske projekcije ostaje besplatan, ali će zbog manjeg kapaciteta dvorana ulaznice biti potrebno unaprijed rezervirati.

4) Subversive festival (3.5. – 16.5.)

Najave i novitete možete pratiti na službenoj Facebook stranici Subversive Festival, a ovogodišnje 8. izdanje održava se pod temom “Prostori emancipacije – mikropolitike i pobune”. U filmskom programu prikazat će se više od 50 filmova, a u programima Konferencije, Foruma, Škole suvremene humanistike i Sajma angažirane književnosti organizatori najavljuju predavanja i razgovore s preko sto teoretičara, autora, umjetnika, filmaša i aktivista, političko-aktivističkih grupa, organizacija i individualaca.

5) Rodin u Meštrovićevom Zagrebu (6.5. – 20.9.2015.)

Francuski kipar Francois-Auguste Rodin imao je 62 godine kad je u Beču 1902. upoznao mladog 19-godišnjeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Nakon što je vidio njegove radove, prozvao ga je “najvećim fenomenom među umjetnicima današnjice”. Stoljeće poslije, Meštrovićeva djela nedavno su izložena u Parizu, a u svibnju će i hrvatska publika imati priliku vidjeti najbolje Rodinove skulpture. Informacije možete pratiti na službenoj web stranici Umjetničkog paviljona.

6) Floraart – međunarodna vrtna izložba (25.5. – 31.5.2015.)

Kao najvažniji zagrebački hortikulturni događaj ova će međunarodna vrtna izložba tijekom sedam dana obilježavati svoju 50. obljetnicu i tako produžiti ovu cvjetnu manifestaciju. Uz niz događaja na Bundeku, ali i lokacijama na Gornjem gradu, Floraart donosi ljepotu cvijeća u srce grada Zagreba.

7) Ljeto na Štrosu (25.5. – 2.9.2015.)

Strossmayerovo šetalište u kasno proljeće i ljeto garantira neke od najromantičnijih šetnji po Gornjem gradu, a tijekom ljetnih mjeseci pretvara se u pozornicu za umjetničke instalacije i live nostalgičnu glazbu iz prošlog stoljeća. Zanimljivo je da će se 30. lipnja održati i proslava pola Nove godine uz popratni vatromet. Vijesti i najave možete pratiti na službenoj web stranici LJETO na STROSU.

8) Cest is d’Best (3.6. – 10.6.2015.)

Živahan, zabavan i energičan – Cest is d ‘Best najpopularniji je međunarodni ulični festival u Hrvatskoj za čijeg trajanja ulice Zagreba osvajaju stotine izvođača, glumaca, komičara, žonglera, klaunova, glazbenika, plesača i raznih drugih performera. Posebnost ovog predivnog događaja, koji je postao pravi simbol “najave ljeta”, je što su svi dobrodošli i svatko može sudjelovati u programu.

9) Animafest Zagreb (9.6. – 14.6.2015.)

Kao jedan od najpoznatijih svjetskih festivala animiranog filma, Animafest Zagreb pruža bogat uvid u međunarodnu animacijsku produkciju, a spojit će se i sa svojim kratkometražnim izdanjem koje se dosad održavalo svake dvije godine. Posjetitelje očekuju brojne radionice, predavanja i prezentacije interaktivnih medija, kao i popratna izložba u galeriji ULUPUH.

10) INmusic festival (22.6. – 24.6.2015.)

Sudeći prema potvrđenim izvođačima, jubilarno deseto izdanje zasad djeluje kao možda i najatraktivnije u posljednjih nekoliko godina. S tim se možda neće složiti fanovi Arctic Monkeysa ili Black Keysa (jer niti jedno ovogodišnje ime ipak nije usporedivo s ovim megapopularnim bendovima), ali Florence + The Machine, Paolo Nutini, La Roux, Placebo, Franz Ferdinand + Sparks, Eagles of Death Metal, Of Monsters and Men, Black Rebel Motorcycle Club i mnogi drugi nesumnjivo garantiraju vrhunski festival, izvrsnu atmosferu i pregršt dobre glazbe.

Proljeće u Zagrebu - INmusic festival

Pregled trenutnih i nadolazećih događanja u Zagrebu pratite i na stranicama Turističke zajednice Grada Zagreba

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here