Suvremeni hrvatski likovni umjetnik Mladen Žunjić, autor poznat po ciklusima ulja i akrila velikih formata, snažnog i vehementno nanesenog kolora u kontinuiranom istraživanju i vlastitom produbljivanju iskustava u kontaktu s raznolikim apstraktnim motivima, u neposrednoj bliskosti, dubokoj povezanosti s apstraktnim kombinacijama,koje se danomice umnožavaju, kako broj zgotovljenih slika raste.

Žunjić ne troši uzalud vrijeme, ne baca ga i ne poklanja, on se svakodnevno, čvrsto i ozbiljno, bez razmišljanja o uzmaku, suočava s blistavom bjelinom prijeteći praznih platana, prekrivajući ga u idućim, nadolazećim trenucima uspješno i trajno konstrukcijama svojih imaginarnih svjetova u kome lebde ovalni oblici, kvadrati i krugovi, u izmjeničnom ritmu kretanja, gibanja kroz prostor, unutar jedan drugoga, izvan pravaca i ruba prostora, u neprestanom micanju i pomicanju, bilježeći i upozoravajući na postojanje paralelnih svjetova i suživota, koji nije uvijek i odmah primjetan.

U posljednje vrijeme opaža se i nagla i sasvim određena nazočnost plave, crvene i ljubičaste boje na novim Žunjićevim slikama na kojima i dalje autor bespoštedno traga za složenim motivom prikrivene simbolike čiji je temelj i dalje izrazita harmonija, harmoničnost ritma i tijela u kretanju, gotovo da se može čuti o glazba, u mješavini brzog i usporenijeg ritma, u tvorbi sada i obrisa već vidljivo figurativnih.

Žunjić i nadalje prakticira svoje slikarsko putovanje od rasprsnutih kapljica i nakupina boje na velikoj površini platna, preko sivog labirinta u kojem vlada žuti Minotaur, do rasplesanih ovala s ponešto smirenijim bojama, koje se svejedno i dalje nalaze u svojim specifičnim orbitama tvoreći cjelovitu ispunjenost volumena.

Slobodu geste koju mu nudi veliki format, Žunjić u cijelosti prihvaća,suvereno ispunjajući i vladajući svakim četvornim centimetrom slike, nesputavajućim namazom boje i oslikavanjem simbolima zamišljenog svijeta, tu pored nas ili onkraj nas, svijeta teško primjetljivog ali stvarnog. Stalno ga nosimo sa sobom, obogaćujemo iznova s jatima misli i produžujemo mu život. Slikari ga slikaju, pjesnici zapisuju, a ostali govore o vidljivo nevidljivom.

Bez imalo sumnje svaka završena slika ali i rad na samoj slici donosi kreatoru, slikaru Mladenu Žunjiću iznimno zadovoljstvo jer pred njim je još jedan dokaz o postojanju imaginarnog svijeta, višeslojnih zapisa o unutarnjim tkanjima psihe.

Novi ciklus ulja i akrila izvedenih na velikim formatima ( 100 x 100 i 120x 100 cm ) slikara Mladena Žunjića predstavlja autorski zaokruženi opus u kojem neumorni pojedinac slijedi svoj istraživački nerv, nastojeći dešifrirati tajnovitu simboliku proteklih vremena ali i današnjice, definiran odmjerenim i fino doziranim kolorom.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here