Nakon što ste prošlog tjedna prisustvovali povijesnom događaju, inauguraciji predsjednika Milanovića, jesu li se dojmovi slegli te kakvi su, iz prve ruke?

Za mene je nastup na inauguraciji dvostruka čast. Prije svega zbog toga što sam svojom glazbom pridonio jednoj tako posebnoj svečanosti, zapravo najsvečanijem trenutku za hrvatski narod, a drugi razlog je taj što smo Josipa Lisac i ja upravo na toj svečanosti doživjeli svoju prvu umjetničku suradnju. Dojmovi su predivni. Ljudi nam još uvijek čestitaju za izvedbu himne, pišu nam kako je ovo najljepša izvedba hrvatske himne, kako su plakali, kako su ponosni na nas i da je ovo što smo napravili revolucija za kulturu u Hrvatskoj. Uglavnom, toliko lijepih čestitki stiže sa svih strana, a Josipa i ja se svakoga dana čujemo i još uvijek smo pod dojmom ove suradnje te već polako planiramo sljedeću. Desio nam se tako lijepi umjetnički spoj, glazba ide sama od sebe, bez da puno pričamo, a to je ono najljepše u glazbi – kada ne treba puno govoriti riječima da bi tonovi funkcionirali. Usto je bilo lijepo vidjeti predsjednika Milanovića tako sretnog nakon naše izvedbe, jer ipak smo tamo bili zbog njega. Tako da ću inauguraciju Zorana Milanovića itekako pamtiti i nositi u srcu – em zbog čitave te svečanosti, em zbog tako lijepog muziciranja s gospođom Josipom Lisac. Neke trenutke u srcu nosiš zauvijek, a mislim da je ovo jedan od njih.

Kolika je čast za mladog glazbenika biti pozvan, odnosno angažiran na tako velikom događaju te jeste li takav poziv uopće mogli očekivati?

Takve stvari ne možete niti očekivati niti predvidjeti. Bio sam počašćen činjenicom da će Pianotron ući na Pantovčak, i to ni više ni manje već u suradnji s Josipom Lisac. Za mene je to neopisiva čast! A posebno mi je bilo simpatično vidjeti ljude iz Ureda predsjednika, kao i novinare, koji su se raspitivali o mom projektu Pianotron pa pitali kako ja to sviram i otkud dolaze svi ti zvukovi, pa su se raspitivali o mom novom albumu “Delightful F”… A najljepša reakcija bila je reakcija našeg predsjednika, koji nam je s toliko oduševljenja čestitao na izvedbi uz riječi: “To je to!“ Lijepo je biti promjena, a gospođa Josipa i ja na ovoj smo inauguraciji definitivno bili promjena jer naš glazbeni spoj ne može stvoriti nešto uobičajeno. S obzirom na to da ja koristim dva instrumenta na način kako ih još nitko nije spajao, a gospođa Josipa je čitav život barem dvadeset godina ispred svoga vremena, moralo je nastati nešto novo, drugačije i lijepo je vidjeti da je struka, kao i velik broj građana, prepoznala tu promjenu, našu poruku ljubavi i mira i svega onog lijepog, toplog i romantičnog što mi vidimo u svojoj domovini.

Izvedba hrvatske himne, od strane Josipe Lisac, naišla je na podijeljena mišljenja javnosti, nakon čega je Josipa Lisac izjavila da je glazba općenito – sloboda. Što za vas predstavlja glazba?

Glazba je preslika života ispisana kroz note, harmonije i ritam. Glazba dočarava pogled umjetnika i ona jest život unutar života. Ona mora biti slobodna i neovisna jer jedino tada ona ima smisao. Sputavati umjetnika u stvaralaštvu je kao da mu zabranjujete disati. Svaki glazbenik, odnosno svaki umjetnik, neovisno o kojoj grani umjetnosti se radi, ima svoj izričaj, svoju percepciju života, svoju priču i svatko od nas prepričava istu situaciju, lokaciju, doživljaj na svoj način – kroz neke svoje tonove, fraze, dinamike i harmonije, odnosno boje. Ljepota je upravo u toj različitosti. Ljepota je u otvorenosti za novo, istraživanju, kreiranju. Umjetnost mora ići dalje, biti otvorena za nove izazove i za nove utjecaje, kao i naša domovina. Trebali bismo biti otvoreniji za promjene i novitete. Toliko je ljepota izvan naših zona komfora, samo im treba dati priliku da nam uđu u vidokrug, a tada sve ostalo postaje – povijest.

Osim glazbe, što vas još ispunjava?

Obožavam šetati Maksimirom. Zapravo, gotovo svaki dan to radim. Napravim čitav krug parkom, s obaveznim zaustavljanjima uz svako jezero. Taj park, te boje, ta priroda, zrak i blizina vode daju mi jedan poseban mir i opuštaju me. Volim šetati gradom, također. Uvijek nastojim pješačiti na sve sastanke i dogovore, makar bili na drugom dijelu grada. Slušam glazbu na mobitelu i uživam u šetnji. Volim neke romantične atmosfere, zalaske sunca. Volim ustati rano ujutro u želji da proživim što je moguće više dana. Volim istraživati neka nova mjesta gdje bih volio, odnosno gdje ću putovati. Volim maštati o svemu nečem lijepom, o svojim planovima i željama za budućnost, o ljubavi… Romantičar sam nepopravljive vrste, tako da nekako uvijek u svemu vidim romantiku. Najveća inspiracija su mi ljubav, ljepota, dobrota i osmijeh. Imate li u skorijoj budućnosti u planu realizaciju još nekog zanimljivog projekta, kakav je, primjerice, bio Vaš prošlogodišnji nastup na plutajućoj pozornici nasred Drugog jezera u Maksimiru?

Već smo ja i moj “Pianotron team” napravili sastanak glede mojih želja i planova za ovu godinu te smo već obavili i jedan konkretan sastanak glede jedne jako lijepe priče, s kojom ćemo Pianotron opet postaviti tamo gdje je doma – u prirodu. Ipak, nikad nisam volio najavljivati nešto za što nemam finalnu potvrdu, tako da – o tom potom.

 

Foto: Simone Di Luca