Foto: PRESSNakon ovog teksta će vam se zavrtjeti u glavi ili ćete se automatski poželjeti zakotrljati niz padinu.
Naime, riječ je o zorbingu, novoj ekstremnoj rekreaciji idealnoj za adrenalinske ovisnike. Poanta je u kotrljanju niz padinu u zorbu, prozirnom plastičnom balonu promjera tri metra.

Kada uđete u zorb, uhvatite se za hvataljke i učvrstite sigurnosnim remenima, duboko udahnete i spremni ste za spuštanje niz padinu. Ovaj način zabave zapravo nije nov, ali mu je popularnost tek sad porasla, pogotovo u našim krajevima. Naime, zorbing je krenuo još 1994. godine na Novom Zelandu prema ideji Dwanea van der Sluisa i Andrewa Akersa.Izraz zorbing, odnosno sphereing ili orbing ušao je u Oxfordov riječnik 2001. godine kao ‘sport u kojem je osoba osigurana unutar kapsule u velikoj prozirnoj lopti koja se rotira po tlu ili niz padinu’. Zorb možete koristiti na svim mekšim podlogama koje ga neće oštetiti te po svim vremenskim uvjetima i godišnjim dobima. Najviše se prakticira u Engleskoj, Novom Zelandu, Švedskoj, Australiji, Kanadi, Japanu, ali i na brojnim drugim lokacijama u svijetu.

Vjerojatno ste već vidjeli ili možda isprobali zorb na vodi koji se čini prilično siguran, a vi se osjećate poput hrčka u kolutu, no ako vam to nije bilo dovoljno onda ste idealan kandidat za spuštanje niz snježnu padinu.Zorbing djeluje sigurno ako se izvodi u kontroliranim uvjetima, međutim niti jednom ekstremnom sportu ne treba se olako prepuštati, pa tako ni zorbingu.

Foto: PRESS

Naime, da i ova aktivnost može biti kobna dokazuje nesreća u Češkoj 2009. godine u kojoj je poginuo muškarac prilikom zorbinga, a u siječnju ove godine na skijalištu u Rusiji zorbing je također završio kobno za jednog muškarca nakon što se zorb oteo kontroli prilikom spuštanja niz snježnu padinu i završio kilometar dalje u rijeci.Guinnessova knjiga rekorda kaže kako je najduži spust u zorbu izveo Steve Camp koji se je kotrljao čak 570 metara. Keith Kolver postigao je najveću brzinu, čak 52 kilometra na sat, a najbrži ‘sprinter’ u zorbu na 100 metara je Andrew Flintoff s postignutih 26.59 sekundi.

Ako ste tip kojemu pozli na običnom vrtuljku, ovo preskočite. No ako ste adrenalinski junkie, ovo je aktivnost koju vjerojatno nećete zaobići. Praznog želuca.

Emilija Sekulić/she.hr