Točno sedam dana prije početka desetog jubilarnog INmusic festivala na Jarunu (22. – 24.6.), o kompleksnosti i zahtjevnosti organizacije najvećeg domaćeg open-air festivala, razgovarali smo sa Zoranom Marićem, jednom od ključnih osoba u organizaciji.

Koliko se organizacija ovakvog festivala danas razlikuje od onih prvih godina?

Za početak, naglasio bih da sam se organizacijom koncerata i počeo baviti zbog toga što više nisam želio čekati da netko drugi napravi nešto što osobno želim vidjeti. Oduvijek mislim da glazba ima puno veći značaj od puke zabave. U startu, dok je INmusic festival bio nov i još nepoznat, nije bilo lako dogovoriti nastupe većih izvođača. Razumljivo je da će menadžment nekog izvođača puno prije potvrditi nastup na nekom festivalu koji je na dobrom glasu nego na festivalu koji se tek pojavio te ne mogu biti sigurni što ih tamo očekuje. Kako se INmusic festival razvijao i napredovao, sve je lakše bilo dogovoriti nastupe izvođača. Dobra reputacija kod agenata i bendova definitivno je olakšala cijeli posao ugovaranja nastupa. Kao primjer se može navesti nastup The Black Keysa koji smo neuspješno pokušavali dogovoriti tri godine, da bismo prošle godine razmijenili doslovno četiri maila i imali potvrđen nastup. Dodao bih i to da je organizacija svakog izdanja INmusic festivala svojevrstan izazov, ali i zadovoljstvo unatoč nezaobilaznom stresu.

Nakon što završi jedno izdanje festivala, koliko protekne prije nego krenete s organizacijom idućeg?

Proces bukiranja izvođača započinje odmah nakon što je završilo aktualno izdanje festivala, no trend s velikim izvođačima sve više jest da je potrebno početi pregovore i prije završetka aktualnog festivala. Agenti bendova zaprimaju ponude te na temelju njima najatraktivnijih ponuda kreiraju rasporede za turneje izvođača. Bez turneje je, u pravilu, gotovo nemoguće dogovoriti neki nastup jer su produkcijski troškovi preveliki da bi se dogovarao nastup koji nije u okviru turneje. Upravo iz tih razloga velika je stvar što su Florence + the Machine potvrdili nastup za INmusic 2016. INmusic je trenutno prvi i jedini festival u svijetu koji ima potvrđenog headlinera za svoje izdanje u 2016. godini.

INmusic - intervju sa Zoranom Marićem

Foto: Julien Duval

Možete li nam ukratko opisati proces angažiranja “headlinera”? Koliko sastanaka, mailova i poziva obično odradite prije nego dogovorite nastup?

Ponovit ću, proces započinje odmah nakon ili čak i prije završetka aktualnog izdanja festivala. Ugovaranje izvođača prije svega ovisi o rasporedu turneja. Nekada dogovori traju mjesecima, a nekada se sve dogovori u samo nekoliko mailova. S porastom reputacije INmusic festivala, sveukupni proces ugovaranja postaje brži.

O čemu najviše ovisi koga ćete dovesti? Igraju li financije presudnu ulogu?

Kvaliteta nam je na prvom mjestu pri odabiru izvođača koje želimo pozvati na INmusic festival. Nastojimo zadovoljiti i želje naše publike te pomno pratimo komentare na društvenim mrežama. Financije, naravno, imaju veliku ulogu s obzirom da je cijena jedan od ključnih faktora iz više perspektiva. Uz veći budžet idu i veća glazbena imena. Također, što je iznos za bukiranje veći, veća je i vjerojatnost da će menadžeri izvođača odlučiti uvrstiti Zagreb i INmusic festival kao jednu od stanica na turneji. Trudimo se napraviti dobar spoj kvalitetnih bandova i dovesti one izvođače koje publika želi vidjeti, ali da cijena ulaznica ne bude preskupa. Mislim da smo do sada to vrlo uspješno i radili. S većim budžetom bismo mogli dovesti neke od trenutno najvećih glazbenih izvođača te na taj način parirati drugim velikim festivalima.

Što bi izdvojili kao najistaknutije čari INmusic festivala?

Jedna od kvalitativnih posebnosti INmusica upravo je njegova veličina jer nije niti premali niti prevelik festival. Ljudi se mogu osjećati ugodno na događaju na kojem sudjeluje veliki broj ljudi. Na festivalu vlada prijateljska i opuštena atmosfera te se roditelji osjećaju dovoljno sigurno da dovedu svoju djecu na INmusic, što nas kao organizatore posebno veseli. Istaknuo bih i lokaciju festivala s kojom su strani posjetioci oduševljeni. Održava se na jarunskim otocima okruženim jezerom i šumom, a ta idila nalazi se nedaleko od centra Zagreba! Ove godine festival se prvi put održava puna tri dana na tri jarunska otoka. Dva kamperska otoka bit će spojena stometarskim pontonskim mostom s Otokom Mladosti na kojem se održava festival. To je definitivno jedinstveno festivalsko iskustvo.

INmusic - intervju sa Zoranom Marićem
Foto: Julien Duval

Smatrate li da Hrvatska, s obzirom na turistički potencijal, premalo koristi prednosti festivalskog turizma?

Hrvatska je zemlja s velikim brojem festivala, ali većinu organiziraju strani organizatori za stranu publiku. Hrvatska je tim festivalima samo lijep ambijent. Vrlo malo festivala ima pristupačnu cijenu ulaznica za hrvatsku publiku. Zahvaljujući našem entuzijazmu te entuzijazmu kolega iz Udruge Promo, koja okuplja organizatore preko 90% koncerata kvalitetne autorske rock glazbe u Hrvatskoj, održana je klupska i festivalska scena u Hrvatskoj u iznimno teškim uvjetima. Dugogodišnja kriza i izostanak bilo kakvog sufinanciranja putem Vijeća za glazbu, koja raspoređuju javna sredstava koja su namijenjena za javne potrebe u glazbi, učinili su prošlo razdoblje iznimno teškim za rock koncertnu djelatnost. Vjerujem da dolaze bolja vremena i da se dosadašnja praksa raspodjela javnih programskih sredstava samo za koncerte klasične i jazz glazbe zauvijek mora promijeniti. Na taj način svi postajemo bolji i pružamo našoj publici kvalitetan proizvod i najbitnije od svega – dobru i kvalitetnu zabavu.

Mjesta za napredak uvijek ima te se svake godine trudimo biti što bolji i kvalitetniji. Redovito nam stižu velika međunarodna priznanja, a svake godine bilježi se i porast stranih posjetitelja. Što se tiče prepoznavanja turističkih potencijala festivala, u zadnje dvije godine pomaci na bolje su vidljivi što nas veseli i ohrabruje. Zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Zagreba i gradonačelnika Bandića, uspjeli smo prošle godine proširiti kamp na Otok Trešnjevku što je polučilo fantastične turističke rezultate. Ove godine kamp širimo i na Otok Univerzijade. Hrvatska turistička zajednica uvela je prošle godine budžet za Top događanja. Očekujemo da podrška Hrvatske turističke zajednice bude povećana jer smo najveći turistički događaj u kontinentalnoj Hrvatskoj, a poticanje kontinentalnog turizma jedan je od prioriteta Ministarstva turizma.”

INmusic - intervju sa Zoranom Marićem
Foto: Julien Duval

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here