Trenutno je u realizaciji projekt nove ograde koja će biti izlog ZOO vrta, skretat će pozornost prolaznika, a imat će i zaštitnu funkciju.

Posjetitelji, kao i uprava Zoološkog vrta, smatraju kako je potrebna modernizacija sustava s više strana. Zbog kriznog vremena bitno je iskoristiti sva sredstva koja se mogu naći s bilo koje strane, kaže ravnateljica ZOO vrta Davorka Maljković. Trenutno je u realizaciji projekt nove ograde koja će biti izlog Zoološkog vrta, skretat će pozornost prolaznika, no imat će i zaštitnu funkciju.

Zoološki vrt

Drugi projekt koji bi se financirao iz fondova Europske unije je zajednički projekt Zoološkog vrta i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, a aplicira se kroz Grad Zagreb. U samom projektu nalaze se i dva mosta koja omogućavaju bolju komunikaciju unutar vrta.

“Jedan most vodio bi prema malom otočiću koji se nalazi na prvom jezeru i koji uopće nije iskorišten. Za taj mostić već se sada radi na dobivanju građevinske dozvole. Na otočiću bi se trebala nalaziti odmorišna mjesta s manjim vrstama životinja. Time bismo ponudili novi sadržaj i ZOO vrt bi se po prvi puta nakon 1930. godine proširio na taj način” izjavila je Maljković.

Osim mostića, uređivala bi se i šetnica uz koje bi se provukli optički kablovi i napravila bi se ambijentalna rasvjeta tamo gdje je potrebna, a veže se uz događanja poput Noći šišmiša ili Abrakadabre.

Međutim, nastamba za medvjede je crna točka zagrebačkog Zoološkog vrta.

“Nastambi za medvjede treba brza sanacija. Izrađuje se projektna dokumentacija. U prvoj fazi cilj nam je sanacija, a u drugoj potpuno nova nastamba za medvjede. Oni su već dosta stari, no to ne znači da im ne treba omogućiti uvjete za život” kazala je Maljković.

Osim ograde, koju smo spomenuli na samom početku, trenutno su u realizaciji nastamba lava s afričkom savanom, no i nastavak izgradnje nastambi za žirafu i ostale životinje savane.

Izvor: Zagrebancija