U tijeku su upisi u Eko akademiju, edukativan program u Zoološkom vrtu Zagreb kroz koji će učenici od 2. do 6. razreda osnovnih škola za vrijeme proljetnih praznika moći naučiti kako štititi prirodu.

Eko akademija održavat će se u ZOO Zagreb svakodnevno od 30. ožujka do 3. travnja i to u dva termina, između 8 i 14 sati te 12 i 18 sati. Kroz šestosatni program djeca na zanimljiv i zabavan način uče što se sve krije iza pojma “eko”. Upoznavat će se sa zaštitom prirode, biološkom raznolikošću te održivim razvojem

Poseban naglasak stavljen je na životinjski svijet. Naime, danas je na svijetu opisano gotovo dva milijuna životinja, a vjeruje se da ih još pet milijuna tek treba otkriti. Od poznatih vrsta ugroženi su svaki četvrti sisavac, svaka osma ptica i svaki treći vodozemac, a vjeruje se da zbog ljudskog djelovanja vrste nestaju tisuću puta brže nego što bi izumirale prirodnim putem.

Kraljevski pjegavi daždevnjak
Kraljevski pjegavi daždevnjak

Prema posebno osmišljenom planu polaznici Eko akademije tijekom obilaska Vrta upoznavat će u prirodi ugrožene životinjske vrste, među kojima su životinje s raznih strana svijeta – čimpanze, crvene, pande, anakonde, orlovi i tapiri.

Za život na Zemlji neophodna je voda, pa su za mlade ekologe osmišljene zanimljive radionice i pokusi koji će im zorno prikazati kako onečišćenje utječe na nas i naš okoliš. Kroz zabavnu igru čiji je glavni lik sjeverni medvjed, otkrit će kojim svakodnevnim radnjama možemo usporiti otapanje ledenjaka.

Polaznici Eko akademije naučit će i sve o važnosti recikliranja, a na kraju programa primit će posebnu povelju kojom se potvrđuje stečeno znanje o ekologiji. Ulaznice za sudjelovanje u programu stoje 70 kuna, a detaljne informacije nalaze se na internetskoj stranici Zoološkog vrta Grada Zagreba.

1 Komentar