Silvanac zeleni jedna je od najstarijih vinskih sorti na svijetu, vrlo specifična i ne toliko rasprostranjena kod nas te je vrlo osjetljiva na terroir. U Orahovici, u slavonskom dijelu Virovitičko-podravske županije, pronašla je svoje idealno stanište i upravo ovdje daje izvrsne rezultate. Tajna je u jedinstvenom položaju, klimi, sastavu tla, ali i ljudima koji rade u vinogradu i u podrumu.

Od ove srednjoeuropske vrste grožđa u PP Orahovici kreiraju vrhunska vina ugodne, lagane arome s izraženim kiselinama. U ovoj poznatoj vinskoj kući pravi su majstori za vina od silvanca zelenog o čemu svjedoče i brojne pohvale vinskih kritičara, znalaca i sommeliera.

Za njihov silvanac zna se nadaleko, i izvan granica Hrvatske, a najbolji rezultati dolaze s prestižnog položaja Jezerac, gdje se nalaze najstariji nasadi PP Orahovica, stari oko 40 godina.

Klasični, svježi silvanac zeleni, berbe 2022., odlično je bazno vino za razne prilike. No tu ne staje priča o orahovačkom silvancu zelenom. Jer je za svaku preporuku i Silvanac zeleni Jezerac iz 2021., kasna berba – poluslatko vino zaokruženog, punog i trajnog okusa, ali onaj iz HoReCa linije premium vina Martin Albus, voćnih aroma zelene jabuke, vinogradske breskve i citrusa, čija se vrhunska kvaliteta postiže reduciranjem prinosa.

Svakako iz portfelja PP Orahovica valja kušati i njihov Silvanac zeleni izbornu berbu, a enolog Luka Radiček kaže da najbolje tek dolazi, jer ima velike planove s ovom sortom iznimnih rezultata.

Već odavno Orahovicu prepoznajemo po silvancu zelenom, ali ovaj najmanji grad Virovitičko-podravske županije krije i brojne druge adute koji će oduševiti svakog posjetitelja. Samo par kilometara od sjajnih orahovačkih vinograda nalazi se, naime, jedna od najnovijih atrakcija Slavonije i Podravine – Turističko-rekreacijski centar „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“. Uz popularno slavonsko more – Orahovačko jezero na kojem je već izgrađeno 14 bungalova, a gradi se i Edukacijski centar sa smještajnim kapacitetima, obuhvaća i površinom veće obližnje jezero koje će se pretvoriti u adrenalinsku oazu te uređenje pristupnih staza do Ružica grada, najveće srednjovjekovne utvrde u Slavoniji.

Ovaj oko 10,8 milijuna eura vrijedan projekt s više od devet milijuna eura sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. , a uskoro će moći primiti svoje prve goste, ljubitelje outdoora, prirodnih ljepota Parka prirode Papuk, ali i istinske gurmane i vinoljupce, poklonike vrhunskih silvanaca.