„Mene je moje bivanje djetetom obilježilo u ranom djetinjstvu pa sve dosada. Naime, naučilo me da je jedna od najvažnijih vrijednosti zaista sigurnost“ – prva je tema kojom su voditeljica Lana Gojak Bajt i njena ovotjedna gošća Antonella Kuzma započele još jednu epizodu popularnog podcasta „Mame kod Lane“.

„Ono što je najbitnije je da u tom periodu imaš barem jednu osobu uz koju se osjećaš sigurno i koja je tvoja sigurna luka i kojoj se uvijek možeš vratiti. Jednako je važno u tim godinama otkriti i znati kako se zaštititi i osluškivati samoga sebe i kada nema tih osoba uz nas.“ – pojasnila je znanstvenica i autorica Antonella, koja iza sebe ima već dvije napisane knjige ‘Iz perspektive djeteta 1 i 2’. Ubrzo nakon objave knjiga, slušajući kako se roditelji osjećaju čitajući ove knjige Antonella je znala koji je sljedeći korak – proširiti to znanje. Tako su nastale sveobuhvatne edukacije poput ‘Zdrava i sigurna seksualnost djece’ i Platforme gdje danas duboko i intenzivno radi sa stotinama roditelja, a neke od glavnih tema su upravo one teme koje je i studirala – sigurnost djece.

Antonella i Lana razgovarale su i o seksualnosti kod djece – „U ranoj dobi seksualnost kod djece nije ovakva kako ju mi zamišljamo, odnosno nema veze sa odraslim osobama. U toj ranoj dobi djeca kada krenu istraživati svoje tijelo, rade to vrlo nevino. U nekom trenutnu moguće da povežu s time i osjećaj ugode, no u tome trenutku djeca nemaju seksualnu primisao. To zna krenuti vrlo rano, već sa 6 mjeseci, a postepeno se u kasnijoj dobi njihova spoznaja povezuje sa znanjem koje tada posjeduju. To je doba istraživanja granica. Stoga je vrlo važno da roditelji takav proces prihvate, ali da prate i postavljaju granice ukoliko je to potrebno.“ Antonella, koja već 8 godina istražuje i testira vrijednosti i sposobnosti koje djecu najbolje pripremaju na ovaj stalno mijenjajući svijet u kojem živimo, zajedno s roditeljima aktivno radi na tome da se roditelji osjećaju ‘posloženo i sigurno’ u svojoj roditeljskoj ulozi.

Koje su još poučne i zanimljive teme Lana i Antonella otvorile, ostaje na vama da ih otkrijete. Epizoda je dostupna već danas na YouTubeu, te audio podcast platformama poput Spotifya, Applea i Googlea.

Foto: Siniša Bajt