Sedam najboljih zagrebačkih neovisnih kazališta za djecu i mlade stvara jedinstvenu organizaciju! Mala scena nastavlja s radom i to kroz prvi kazališni inkubator, kakav u Hrvatskoj još nitko nije pokušao oformiti. Kontinuitet izvođenja predstava za mladu publiku na Medveščaku nastavlja se  od jeseni kroz novi organizacijski model.

Nakon odlaska u mirovinu osnivača Male scene Vitomire Lončar i Ivice Šimića, naš kazališni klaster koji smo nazvali Zmajevo gnijezdo, postat će središte okupljanja raznolikosti estetika, mjestom djelovanja Kazališta Smješko, Lutkarskog studija Kvak, Teatra Puna kuća, Teatra Tirena, Tigar Teatra, Triko Cirkus Teatra i Male scene, a u kojem ćemo zajedničkim snagama kazalište za djecu podići na višu razinu.

Prvog srpnja pokrenuli smo i crowdfunding kampanju u trajanju od 40 dana kojom smo prikupljali donacije za početak rada Zmajevog gnijezda, a završila je iznimnim uspjehom – prikupili smo 104% predviđenih sredstava!

Sedam kompanija, sedam estetika, sedam premijera godišnje u afirmiranom prostoru, poznatom po izvrsnim i inovativnim produkcijama, a samo do 2017. godine, igrat će ukupno 47 repriznih naslova od kojih je 5 namijenjeno bebama, 32 nižem uzrastu te višem uzrastu i mladima 10 predstava!

Naslove mnogih često nagrađivanih predstava kod nas će igrati 24/7, a do ove ih jeseni niste mogli vidjeti zbog nedostatka prostora za igranje!

U našem će se gnijezdu poticati kritičko razmišljanje, kroz kreativnost ćemo razvijati odnos s publikom te ćemo udruženi još snažnije graditi suradnju i razmjenu umjetničke inovativnosti i izvrsnosti u procesu odrastanja i obrazovanja mladih kroz kazalište.

Ali to nije sve!

Organizirat će i različite radionice poput onih lutkarskih, dramskih, cirkuskih, likovnih te dramskog pisanja!

Novu sezonu Zmajevo gnijezdo otvorit će u nedjelju,  4. rujna u 11 sati, besplatnom predstavomZnakovi za najmanje“ (3+) u izvedbi Kazališta Smješko, dok će se prva prva praizvedba predstave „Sportski život letećeg Martina“ (10+) u izvedbi Male scene održati već 8. rujna u 19 sati.

U rujnu nas očekuju još dvije praizvedbe, 25. rujna u 11 satiDragica Coprnica – Priča o Zagrebu nekad“ (3+) nastala u koprodukciji Teatra Puna kuća i Lutkovnog gledališča Maribor prema motivima slikovnice Marijane Jelić te 28. rujna u 19 satiCrna Petra“ (4+)  autorice Lane Šarić, predstava nastala u suradnji Male scene i Triko Cirkus Teatra.

Ovom prilikom od srca zahvaljujemo svima koji su donirali i podupirali projekt te tako omogućili da već od ove jeseni Zmajevo gnijezdo postane središte okupljanja djece i mladih, neovisne scene i različitosti!