U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srpnju 2018. godine održat će se gostujuća izložba Books, directions, audiences (Knjige, smjerovi, publika) Nacionalne knjižnice Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ koja predstavlja vrijednu građu iz zbirki triju odjela Nacionalne knjižnice Republike Bugarske, kao što su Rukopisi i stare tiskane knjige, Orijentalna zbirka te Bugarski povijesni arhivi.

Izložbu će 3. srpnja u 13 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvoriti Tanya Dimitrova, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, a prigodnim obraćanjem uzvanicima će se obratiti i dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Antoaneta Totomanova, zamjenica ravnateljice Nacionalne knjižnice Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“, Mihaela Majcen-Marinić, izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek te dr. sc. Boyana Mincheva, arhivistica u odjelu Rukopisi i stare tiskane knjige Nacionalne knjižnice Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“. Svečanost otvaranja izložbe glazbom će obogatiti vokalni trio Zorja.

Izložba Books, directions, audiences (Knjige, smjerovi, publika) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 3. do 20. srpnja 2018. godine

Izložba Books, directions, audiences (Knjige, smjerovi, publika) održava se u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i  Konferencije ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica – CENL. Svi zainteresirani moći će je razgledati do 20. srpnja 2018. godine.

Izložba je nastavak učvršćivanja te promidžbe višestoljetne povezanosti i kulturne suradnje Bugarske i Hrvatske, kao i rezultat nastavka uspješne suradnje njezinih nacionalnih knjižnica.

Treba istaknuti kako je kao dio ranije obostrane kulturne suradnje u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK) 2015. godine organizirana izložba Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom iz Zagreba. Izložbom odabrane građe i prikazom najbitnijih tema na panoima prikazana je prisutnost Bugarske i Bugara u hrvatskoj knjizi od davnina nizom različitih tema. Izložba je 2017. godine predstavljena i bugarskoj javnost na Sveučilištu „Sv. Kliment Ohridski“ u Sofiji u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj i Sveučilištem „Sv. Kliment Ohridski“ u Sofiji, a dodatnu vrijednost i trajni zapis predstavlja i virtualna izložba Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice.