Ne propustite jedan od najvećih i najčarobnijih božićnih događaja u Sloveniji, čiji je domaćin bajkovita Postojnska jama. Tajanstvena podzemna ljepotica nudi najljepšu kulisu koju joj je milijunima godina strpljivo stvarala priroda. U ovom prekrasnom uprizorenju rođenja Isusa Krista sudjeluje više od 100 lokalnih glumaca zajedno s vrhunskim glazbenicima koji uživo izvode najljepše Božićne pjesme. Uz to važno je dodati da unutrašnjost špilje osvjetljava čak 2100 lampica, priču priča čak 30 anđela, a po prvi puta posjetitelje dočekuje i plavi anđeo, anđeo Ariel!

Da su Žive jaslice najveći božićno-novogodišnjeg spektakl u Sloveniji pokazala je jučerašnja premijera duboko ispod površine zemlje, spajajući tako čudotvornu ljepotu prirode i 8 prizora koji pričaju najljepšu Božićnu priču, a koji su raspoređeni po čarobno osvijetljenoj pet kilometara dugoj turističkoj stazi.

„Ovo je priča o našoj neizmjernoj želji da se ljudi međusobno pomire i da mir zavlada Zemljom“, ukratko je najavio poruku Živih jaslica u Postojnskoj jami predsjednik Upravnog odbora Postojnske jame Marjan Batagelj pozivajući okupljene da pažljivo prate program i uživaju u svim točkama uprizorenja. Posebno je naglasi važnost završne točke u velebnoj Koncertnoj dvorani u kojoj anđeo, kojeg je utjelovila vrhunska pjevačica Sara Briški Cirman – Raiven, zapjeva hit ‘Time to say goodbye’  simbolično odlažući svoj bojni oklop!

Program za sve generacije! 

Uprizorenje Živih jaslica počinje na sam Božić, 25. prosinca i traje sve do 30.-og. Božićne predstave održavaju se u spomenutom periodu, a počinju svakih 15 minuta počevši od 13:30 pa nadalje.

Posebnost ovogodišnjeg programa je moć glasova i osebujna narativna dinamika slovenskih glazbenih zvijezda koje sudjeluju u programu. Tu su Raiven, Anea Mercedes Anžlovar, Urška Kastelic i Blaž Gantar uz koje u pripovijedanju biblijske priče sudjeluje više od 100 izvođača. Tijekom vožnje vlakićem posjetitelji mogu vidjeti i jedinstvene jaslice međunarodno priznate umjetnice Ejte Štih, a sam program traje 90 minuta.  Dio se vozi vlakićem, a jedan veći dio hoda što je poseban doživljaj za cijelu obitelj, posebno mališane kojima se pred očima izmjenjuju glumci, ali i svjetlosni efekti koji pojačavaju doživljaj. Uz glavni program, pažnju privlače i dijelovi s otvorenom vatrom, ovčicama koje djeca mogu i nježno pomaziti.

U sklopu Božića u Postojnskoj jami, svi posjetitelji mogu razgledati izložbu o povijesti pećinskog vlaka, a po prvi put će u obliku novogodišnjih lampica zasjati i popularna čovječja ribica koja živi u ovoj spilji.