iz filma Odustat ću sutraUz kino Europa, Tuškanac, Metropolis projekcije filmova Zagreb Film Festivala održavaju se i u Dokukinu Croatia. Tako će od 19 sati biti prikazan dokumentarni film “Neki drugi Chelsea: priča iz Donjecka”, a od 21 sat “Odustat ću sutra”.

Novopečeni milijarderi iz bivšeg Sovjetskog saveza svoju moć i bogatstvo pokazuju kroz posjedovanje nogometnog kluba. Ruski oligarh Roman Abramovič tako je kupio engleski klub Chelsea, Gruzijac Merab Jordania nizozemski Vitesse, a ukrajinski milijarder Rinat Ahmetov upumpao je mnoge milijune u svoj hobi, Šahtar iz Donjecka. Dokumentarac govori o dvojici navijača tog tima, o rudaru Saši koji sjedi s običnim ljudima na tribinama, a lokalni političar Kolja sjedi visoko iznad njih, u VIP loži. Svjedoci su Šahtarovog proboja na međunarodnu scenu za vrijeme kupa UEFA 2009. godine…

“Odustat ću sutra” – snažna priča o korupciji

Film “Odustat ću sutra” govori o devetnaestogodišnjem studentu kulinarstva Pacu Larrañagi koji je uhićen je 1997. zbog otmice, silovanja i ubojstva dvije sestre s filipinskog otoka Cebu. Unatoč jasnim dokazima o nevinosti, uključujući i 40 očevidaca i fotografa koji su posvjedočili da se nalazio 350 kilometara daleko od mjesta otmice, Paco je osuđen na doživotni zatvor, a nakon upitnog samoubojstva suca kazna je preinačena u smrtnu. U vrijeme ubojstva djevojaka Paco je bio u školi, a potom s društvom o čemu svjedoče i fotografija te osobe koje su bile s njim, kao i nastavnici iz škole. Korumpirana policija i sudstvo nisu ih htjeli saslušati.

Redatelj Michael Collins pratio je suđenje i Pacov život sedam godina, a rezultat je film koji je osvojio više nagrada. filipinska javnost koja je u početku bila na strani roditelja ubijenih djevojaka s vremenom je počela otkrivati i drugu stranu, nastojanje da se nekoga kazni bez obzira je li uistinu kriv ili nije. Istodobno, povezanost oštećene obitelji s narko-bosovima i moguće posljedice takvih poslovnih odnosa nije bila tema o kojoj se razgovaralo…

Priča o tome kako su Pacu “spakovali” ostavlja snažan dojam o korupciji, pravosudnom sustavu i životu na Filipinima. Pod utjecajem Ujedinjenih naroda i šefova europskih država Pacova kazna je preinačena u doživotni zatvor i on je kao osoba s dvojnim državljanstvom premješten na odsluženje kazne u Španjolsku. S obzirom da je već više od 13 godina u zatvoru, kazna mu može biti preinačena i uvjetnu no samo, kojeg li apsurda – ako prizna da je ubio djevojke.

Izuzetno napetih 90-tak minuta filma ne ostavljaju posjetitelje ravnodušnima prema slučaju mladoga Paca, ali i otkrivaju mračnu stranu režima s kojom se suočila filipinska predsjednica Gloria Macapagal Arroyo nakon što je 2001. godine uz pomoć vojske svrgnut Joseph Estrada, 2007. godine osuđen na doživotni zatvor za korupciju te na povrat filipinskoj državi približno 87 milijuna dolara zamrznutih u bankama.

Program Dokukina Croatia 18. do 23. 10.2011. .doc

[youtube K45c3cHXFwM nolink]