Autorica putopisa o Hrvatskoj Maude M. Holbach, planinarka i spisateljica Dragojla Jarnević te Sofija Jelačić, supruga slavnog bana i žena značajnog političkog utjecaja samo su neke od žena koje su svojevremeno uvelike pridonijele hrvatskom turizmu, a čija će se ostavština, među ostalim, naći u postavu izložbe “Žene u promociji turizma Hrvatske”.

Izložba je otvorena do 25.08.2023. u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Izložba autorice Jasenke Kranjčević s Instituta za turizam nastala je u sklopu dugogodišnjeg istraživanja koje provodi Institut, a svjedoči o značajnoj ulozi žena u promociji odmorišnog, sportskog, zdravstvenog i poslovnog turizma kao i bogatoj hrvatskoj turističkoj baštini. Među eksponatima će se tako naći i brojni putopisi, turistički vodiči, plakati, brošure i razglednice koji prezentiraju žene iz različitih društvenih slojeva, među kojima su i kuharice, sobarice te žene u narodnim nošnjama iz raznih krajeva Hrvatske.

Istraživanje uloge i vrednovanja položaja žena u promociji turizma tijekom njegova povijesnog razvoja temelji na bogatoj donaciji građe arhitekta Aleksandra Lasla kao i građi knjižnice Instituta za turizam. Provedeno je u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te brojnim drugim hrvatskim turističkim i baštinskim ustanovama, među kojima i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu”, kažu iz NSK.

Izvor vecernji.hr