U Zagrebu je 4. ožujka 2012. godine završio prvi Hrvatski festival festival hrane i vina, najveća gastro i eno manifestacija u Hrvatskoj. Pred više od 10.000 posjetitelja, koji su u tri dana imali priliku kušati neka od najboljih hrvatskih autohtonih jela, uživati u aromomama najboljih hrvatskih vina, svoje su kulinarsko umijeće pokazali neki od najboljih hrvatskih kuhara, dok su svi ljubitelji dobre kapljice uživali i u vinskim radionicama priznatih enologa i someliera iz svih hrvatskih regija.

O kvaliteti hrvatskog festivala, njegovoj važnosti i veličini možda će najbolje pokazati podatak da su posjetiteljima kuhali i predstavili svoje recepte, renomirani kuhari: Marin Rendić, Tom Gretić Branko Ognjenović Tomislav Špiček, Ivica Štruml, Marijo Čepek, Dražen Jakopović, Stephan Macchi, slastičarke Mirjana Kozlina i Petra Jelenić, ali i predstavnici kluba Gastronomada.

U nešto ležernijem tonu za posjetitelje su na kuharskim pozornicama oduševile i mnoge poznate osobe iz javnog i društvenog života Hrvatske, pa su tako pod voditeljskom paskom Tatjane Jurić, Nevene Rendeli i Ivana Vukušića, svoje kuharsko umijeće pokazali: Indira Vladić, Suzy Josipović Redžepagić, hokejaši Medveščaka, Sanja Doležal, Željka Ogresta, ali i mnogi drugi koji su pokazali da odlično barataju kuhinjskim pomagalima u dječjoj radionici: Meritasice – Anita Valo, Meri Jaman i Lana Klingor.

Na svoje su došli i svi posjetitelji sajma kojima je preokupacija vino jer su svoja znanja sa njima podijelili vrhunski enolozi i sommelieri: Saša Špiranec, Darko Baretić, Sandi Paris, Ivana Nemet, Lucija Matijević i drugi.

Sajam je imao i svoje posebne izlagača, pa su tako prvi dan specijalni gosti bili članovi Udruge Graševina Croatica, drugi dan ta čast je pripala hvarskom gradonačelniku Pjerinu Bebiću koji je predstavio Dane hvarskih restorana i vina, dok su treći dan u VIP zoni posjetitelji mogli uživati u specijalitetima Slavonije i Podunavlja.

Za vrijeme trajanja festivala prvi dan održalo se i posebno natjecanje za učenike središnje hrvatske u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Na natjecateljskim pozornicama natjecalo se 100-njak učenika  i to u 9 disciplina od čega je 8 timskih i jedna individualna. Natjecanje je nadziralo 50 mentora te članovi prosudbenog povjerenstva kao i poznati hrvatski kuhari koji su i na taj način dali dodatnu podršku nastojanju Hrvatskog festivala hrane i vina da pomažu mlade talentirane kuhare i pokrenu prva aktivnosti Zaklade Mladi kuhar.