Inauguracijom Princeze Srake, suđenjem i spaljivanjem Princa Fašnika te dodjelom Zlatnih krafni i drugih fašničkih nagrada, 189. Samoborski fašnik došao je do veličanstvenog završetka.

Posljednji dan fašničke vlasti ostat će upamćen po iznenadnom prevratu – dosadašnji suveren je po kratkom postupku ostao bez krune, a brzinskom inauguracijom – njegova družica Princeza Sraka postala je “kraljica svih bedaka“.

Tradicionalnoj simboličnoj završnici Samoborskog fašnika prethodila je “oskarovska” ceremonija u kojoj su Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal nakratko preuzeli uloge prezentera kako bi proglasili pobjednike natjecanja mjesnih odbora te najbolje pojedinačne i grupne maske.

Fašnik privukao 120 tisuća posjetitelja

Između 16 maskiranih finalista glavnu nagradu u pojedinačnoj konkurenciji osvojila je maska “Josip i politika“, a najbolja maska u grupnoj kategoriji bila je “Čačić bus“. Zlatnu krafnu za najbolje u konkurenciji mjesnih odbora preuzeli su predstavnici Pavučnjaka dok su plakete pripale Celinama i Hrastini.

Posljednji dan Samoborskog fašnika

Nagrada Fašničke galge u kategoriji “Dajem život” za Fašnik dodijeljena je Marku Amiću kao dugogodišnjem donedavnom voditelju dekoraterske ekipe, a nagrada Srakino gnezdo za najbolje uređene ugostiteljske objekte pripala je Caffe baru Gradna te Katarini i Orionu za drugo, odnosno treće mjesto.

Finalna svečanost popraćena je spektakularnim vatrometom, a za glazbeni vatromet zadnjeg dana 189. Fašničke republike pobrinuli su se Stampedo na središnjoj pozornici te Lidija Bačić i Fini dečki u fašničkom šatoru.

Ovogodišnja filmsko-fašnička priča u Samoboru trajala je od 6. do 17. veljače i privukla više od 4500 malih i velikih maski iz cijele Hrvatske i inozemstva u dnevnim povorkama te gotovo 120 tisuća posjetitelja koji su mogli uživati u cjelodnevnim vikend programima.