7 dana i 7 noći slogan je koji krasi ovogodišnji požeški festival i već mjesecima izmamljuje osmjehe Požežana i gostiju na lica. Ovaj tradicijski festival je započeo davne 1969. godine i time je uz Opatiju, Split, Zagreb i Požega postala festivalski grad. U razdoblju od 1981. do 1990. godine festival se nije održavao, a 1990. se vraća s najpoznatijim imenom festivala Zlatne žice Slavonije gdje su tamburice opet zasvirale prepunim Trgom. 2014. godine festival mijenja ime u Aurea Fest te već tradicionalna tri dana pjesme, vina i plesa pretvara u 7 dana i 7 noći.

Festivalski dani su nezaobilazno slavlje, uživanje u vinu, glazbi, hrani te brojnim drugim događanjima kojima se program festivala svake godine sve više i više puni. Požežane se ne pita idu li na festival – to se podrazumijeva! Unaprijed se priprema i bilježe datumi još na početku ljeta kada i djeca broje datume i tjedne do upravo tog tjedna i vikenda.

20160902_233003

Zadnji tjedan u kolovozu i prvi vikend u rujnu je rezerviran za brojne Požežane i njihove goste na Trgu Svetog Trojstva i Šetališnoj zoni u Požegi gdje ulicama odzvanjaju zvukovi tamburica, pjesme i smijeha. Festivalski dani označavaju još jedan bitan dio godine, a to je kraj godišnjih, kraj ljeta i početak školske godine. Od prvašića pa do maturanata festivalski vikend je najiščekivaniji vikend godine – posljednji trzaji ljeta, okupljanje starog društva, moljenje roditelja za duži izlazak te priprema povratka u školske klupe.

Posljednji trzaji ljeta se očituju u već tradicionalnoj vremenskoj prognozi, kiši i zahlađenju, ali ove godine su Požežani napunili terase kafića na Trgu Svetog Trojstva čudeći se kako ih je samo kiša okupala u subotu. Popodneva su rezervirana za šetnje i duga ispijanja kava gledajući i slušajuću generalnu probu dok klinci i klinceze uživaju u šarenilu, brojnim igračkama i balonima.Festival je ove godine otvoren glazbenim prijepodnem u Šetališnoj zoni pod nazivom Sretna dolina koji okuplja brojne glazbenike, amatere, profesionalce i sve zaljubljenike u glazbu, pod ciljem da se obori Guinnessov rekord u najmasovnijem izvođenju jedne pjesme, We will rock you, a plan je kroz tri godine skupiti preko 7000 glazbenika i oboriti rekord. Ostatak otvorenja se seli na glavni dio pozornice u samom srcu Požege, na Trgu Svetog Trojstva koji okuplja brojne vinare, voćare, folklore, kulturna i umjetnička društva, gradsku glazbu, konjanike te povijesne postrojbe.

20160902_190410

Večeri su rezervirane i za one mlađe te su svi posjetitelji mogli uživati u večeri mađioničara, žonglera i uličnih svirača koji su izmamili osmjehe publike na lica. Također je neizostavni dio festivala posvećen i djeci s teškoćama u razvoju te je na glavnoj pozornici prikazan film Sun Kid posljednjeg vremena koji prikazuje posebnosti djece oboljele od Down sindroma te kako svi možemo mijenjati svijet.

Program se sljedeće dane nastavlja u suvremenijem tonu te su brojni plesači, umjetnici suvremenog plesa, hip hopa, jazza i klasičnog baleta pokazali svoje zavidne plesne pokrete, a već poznati band Big Band Požega je zagrijao večer i napravio sjajnu uvertiru u sljedeće dane festivala. Kako se nitko ne bi osjećao zakinuto u glazbenom ukusu, Aure Fest elektronske i house glazbe se nakon ponoći seli u klubove Šetališne zone gdje se do zore uživalo i pripremalo za vrhunac festivala.

U petak i subotu su sve oči bile uprte na glavnu pozornicu na središnjem trgu. U petak tzv. večer pop glazbe gdje su glazbenici predstavljali svoje nove pjesme, a nakon službenog programa rasplesali publiku show programom i izvedbom brojnih hitova koje svi od riječi do riječi znaju. U subotu je održan festival tradicionalne glazbe pod nazivom Zlatne Žice Slavonije za čije ime je cijela Hrvatska, a možda i šire, čula. Večer i zatvaranje festivala je okrunjena predivnim vatrometom koji je razveselio i mlade i stare.

Što vam još treba za posjet jednom od najpoznatijih hrvatskih festivala? Samo puno energije jer ćete sigurno brojati sitne sate koje ste prospavali, veliki apetit jer doći u Požegu i ne probati sve delicije je veliki grijeh, a vino… To nećemo posebno komentirati. Nemojte zaboraviti da možete u popodnevnim satima se provozati po požeškoj kotlini te uživati u prirodnim čarima i pogledima na brojne vinograde!

Stoga, pripremite se jer za godinu dana je još jedan Aurea Fest – ponesite osmijeh, energiju i želju za dobrim provodim i uživanju u Slavoniji!

Vidimo se!

 

Anja Mihaljević