Različita godišnja doba djeluju na naš organizam koji se sezonskim promjenama treba prilagoditi i pripremiti. Naglasak na tu promjenu je posebno potrebno naglasiti  dolaskom hladnijih dana uz koje se učestalo vežu prehlade i gripe. Naime, nepripremljen i oslabljen imunitet podložniji je vanjskim utjecajima  uzrokovanim hladnoćom, stoga ga treba dodatno osnažiti.

Nutricionisti učestalo ističu zelenu hranu kao kompletnu radi mnogobrojnih nutritivnih vrijednosti, a bitno je istaknuti da su namirnice podrijetlom s podneblja u  kojem živimo, odnosno namirnice s domaćim prefiksom,  bolje bioiskoristive.

Jedna od davnina poznata zelena povrtnica koju danas nazivaju i zelenom supernamirnicom je mlada zelena pšenica (Triticum aestivum). Ona je biljka  sa dugom tradicijom visokokvalitetne i djelotvorne hrane za koju danas pouzdano znamo da predstavlja snažno detoksikacijsko sredstvo i izvor antioksidansa te može zaštititi od brojnih bolesti današnjice. Kao aktivan tjelesni pročistač koji neutralizira i odstranjuje toksine i slobodne radikale, ona detoksificira limfni sustav, krvotok, jetru i gastrointestinalni trakt.

Iako se konzumacija mlade zelene pšenice popularizirala tek posljednjih desetak godina, ona je poznata tisućama godina unatrag. U antici je bila posebno cijenjena na području Bliskog istoka gdje se konzumirala kao delikatesa. 30-tih godina 20.stoljeća, u Sjedinjenim  državama, mlada pšenica se počela sušiti, kapsulirati te prodavati kao dodatak prehrani. Od tada njena popularnost ide samo uzlaznom putanjom. A evo i zašto!

List mlade zelene pšenice koncentrirani je izvor:

  • 19 aminokiselina koje tvore osnovu za protein
  • 92 organska minerala sa značajnim udjelom željeza, kalcija, magnezija, potrebnih tijelu da funkcionira na optimalnoj razini
  • Vitamina A, B kompleksa, C, E, I i K vitamina
  • 30  enzima koji uspostavljaju prirodnu ravnotežu probave
  • Klorofila koji čini čak  70% udjela lista mlade zelene pšenice

Jedna od činjenica koja je potkrijepljena i laboratorijskim analizama da list mlade zelene pšenice NE sadrži gluten jer ona spada u povrtnice te se ubire u ključnom trenutku njenog razvoja, kada mladi list još nije razvio celuloznu stabljiku.

Samo 3 g dehidriranog praha mlade zelene pšenice (odnosno preporučena dnevna doza) ekvivalentan je 600 g organski uzgojenog voća i povrća, a sadrži više vitamina C od naranče, više vitamina A od mrkve te više željeza od špinata.

Mladu zelenu pšenicu mnogi poznaju kroz božićne običaje, kada se tradicijski sije kao simbol plodnosti na blagdan Svete Lucije. Takav mladi zeleni list izuzetno je pogodan za ljudski organizam, a možete ju pronaći i prerađenu u obliku praha, kapsula, soka ili u medu na policama ljekarni i specijaliziranih trgovina zdrave hrane. Istražujući tržište i dostupne varijante ove jednostavne, a jedinstvene biljke, naišli smo na  više inačica, a kako i nutricionisti predlažu da su namirnice podrijetlom iz iste regije gdje i sami živimo najsrodnije našem organizmu i bolje iskoristive, prednost bi uvijek dali hrvatskom proizvodu.  Pšenica je biljka koja ima dugačku povijest u Hrvatskoj, a 100% hrvatsku zelenu pšenicu pronalazimo u dodatku prehrani Liquid Sun. Uzgojena je  organskim metodama  u Gorskoj Hrvatskoj, na kvalitetnom i čistom tlu iznimno bogatog mineralnog sastava u blizini Plitvičkih jezera. List mlade zelene pšenice za Liquid Sun reže se, sakuplja i prebire ručno, iznimno pažljivo i selektivno, te obrađuje po metodologiji obrade sirove hrane kako bi se očuvala njena nutritivna vrijednost, najbliže onoj u njenom izvornom stanju.

mladazelenapsenica-casaprah

Je li vam malo jasnije zašto je ova zelena supernamirnica omiljena među nutricionistima!?

Mlada zelena pšenica – snažna, a nježna!

www.liquidsun.com.hr

https://www.facebook.com/greenandmore.hr/?fref=ts