Nažalost, na osiguranje se često gleda kao na nepotreban trošak, a ne kao na ulaganje u osobnu zaštitu i sigurnost, na ono nešto što nas može spasiti većih financijskih izdataka u situacijama koje nas mogu iznenaditi i zateći svakodnevno. Potresi koji su pogodili Zagreb i pet okolnih županija prije tri godine jasno su nam dočarali kako sve što imamo može nestati u sekundi. Ali potres nije jedina razarajuća sila, tu su i požari, poplave, oluje… Dovoljan je samo jedan trenutak nepažnje ili viša sila da ono što je stvarano godinama nestane za tren ili se trajno ošteti.

Najveća životna investicija

Vlastita nekretnina za većinu ljudi najveća je životna investicija, ali i najvrjednija imovina koju posjedujemo stoga bi osiguranje našeg doma trebalo biti visoko na listi naših prioriteta. Prema podacima centralnog udruženja osiguratelja i reosiguratelja Insurance Europe, Hrvatska je pri dnu ljestvice odnosno 24. na ljestvici po osiguranju imovine prema prosječnoj premiji po stanovniku koja je u prošloj godini iznosila svega 67 eura dok je na razini Europske unije taj iznos bio 193 eura. Paradoksalno, zar ne?

Upravo zato je važno znati kako vlastiti dom možemo zaštiti odabirom adekvatne police osiguranja imovine, one koja najbolje odgovara našim stvarnim potrebama, ali i osobnim preferencijama. Logično, osnovna namjena osiguranja imovine zaštita je nekretnine od opasnosti, odnosno, zaštita vlasnika nekretnine od nenadanih i često vrlo visokih troškova prouzročenih neželjenim događajem koji za posljedicu najčešće imaju veliku i skupu materijalnu štetu. Cilj osiguranja je upravo u tome da se zaštitimo od takvih rizika budući da nas ti rizici potencijalno mogu dovesti do ozbiljnih životnih, ali i poslovnih ugroza.

Opreza nikad dosta

Istina! Međutim, koliko god bili oprezni, neke situacije je jednostavno nemoguće predvidjeti i spriječiti jer su izvan naše kontrole. Požari, provale, puknuća cijevi i izljevi vode, potresi, poplave… Sve su to situacije kod kojih, ako ne postoji adekvatna osigurateljna zaštita, svi troškove popravka, primjerice, ukradenog, oštećenog ili razbijenog, padaju na teret vlasnika nekretnine.

Upravo, ali i jedino osiguranje imovine omogućuje ugovaranje osiguranja različitog opsega za različite rizike od kojih su najčešći: požar i druge opasnosti, prirodne nepogodne, izljevi vode, lom stakla, vandalizam, krađe… Posljedice bilo koje nepogode, elementarne ili ne, značajno se mogu ublažiti ako postoji svijest o preventivnim mogućnostima koje nude osiguravajuća društva upravo kroz zaštitne i sigurnosne komponente osiguranja imovine, a jedna od njih svakako je i ugovaranje police od rizika potresa.

Osiguranje od potresa ugovara se kao dopunski rizik

Potresi koji su pogodili Hrvatsku u 2020. godini mnogim vlasnicima i suvlasnicima nekretnina otvorili oči, ali i ukazali na značaj osiguranja imovine od tog rijetkog, ali u mogućim posljedicama intenzivnog rizika. Njihovi stanovi su imovina o kojoj bi trebali samostalno voditi brigu te su se mnogi tek nakon razornih potresa upoznali s činjenicom kako polica osiguranja od rizika potresa nije uključena u standardnu odnosno osnovnu policu osiguranja imovine.

Unatoč razornim potresima, stanari stambenih zgrada i danas nerijetko misle kako je osiguranjem zajedničkih dijelova zgrade zaštićena i njihova privatna imovina odnosno stanovi u kojima žive, što nije točno te upravo iz tog razloga treba razlikovati:

  • Osiguranje privatne imovine – kao što su stanovi, kuće i apartmani, koje jedobrovoljno i za koje su odgovorni njihovi vlasnici i
  • Osiguranje zajedničkih dijelova zgrade – koje je ujedno i zakonska obveza budući da su predstavnici stanara za sve zgrade koje imaju tri i više stambenih jedinica dužni ugovoriti osiguranje za zgradu

Važno je napomenuti da se osiguranje od potresa ugovara kao dopunski rizik uz osnovno osiguranje imovine, ali postoji i mogućnost da suvlasnici putem predstavnika stanara ugovore zajedničku policu osiguranja imovine s uključenim pokrićem od potresa, ali samo za zajedničke dijelove zgrade. U slučaju štete, stanari se javljaju svom predstavniku koji potom dalje prijavljuje svu nastalu štetu. Polica može biti ugovorena za građevinski dio, stvari unutar kućanstva ili oboje, no najbitnije jest da je ugovoreno dodatno pokriće od rizika potresa.

Još uvijek razmišljate trebate li se osigurati?

Pogrešna je predodžba kako je osiguranje imovine luksuz. Situacija je zapravo obrnuta, jer je cijena osiguranja imovine od nekoliko stotina eura godišnje (ovisno o kvadraturi), niska ako se uzme u obzir činjenica da je za prosječno renoviranje nekretnine nakon potresa potrebno i više desetaka, a ponekad i stotina tisuća eura. Kućanstvo se od potresa, požara i inih nepogoda godišnje može osigurati u prosjeku za 150 do 180 eura.

Posjedovanje police osiguranja od rizika potresa osobi omogućuje bezbrižniju svakodnevicu, ali i mirniji san jer se neće morati opterećivati s time kako financirati popravak nekretnine, osobito ako se za istu još uvijek otplaćuje kredit budući da društva za osiguranje raspolažu resursima i kapacitetima za brzu i efikasnu reakciju u raznim izazovnim situacijama, a jedan od njih svakako je i rizik od potresa.

Društva za osiguranje u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje provela su uličnu anketu u sklopu kampanje SIGURNIJE SUTRA s ciljem provjere informiranosti građana o policama osiguranja imovine, a zanimljive odgovore Zagrepčana pogledati možete u kratkom videu.

Projekt financijske pismenosti SIGURNIJE SUTRA kojeg zajednički provode društava za osiguranje i Hrvatskog ureda za osiguranje kruna je kontinuiranog dugogodišnjeg rada na osvještavanju i edukaciji građana o važnosti financijske pismenosti na području osiguranja.

Više informacija doznati možete na WEB stranici: https://sigurnijesutra.huo.hr/  ili putem društvenih mreža Facebook: http://www.facebook.com/sigurnijesutra/ i Instagram: www.instagram.com/sigurnije_sutra