Zanate se doista više ne može smatrati trendom, ako je netko uopće tako i mislio. Malo pomalo oni zauzimaju mjesto koje su nekada imali u Zagrebu. I zasluženo. Riječ je zaista o vrhunskim proizvodima koje izrađuju ljudi maksimalno motivirani izvrsnošću puno prije nego profitom.

Jedan takav vrhunski proizvod je napokon dobio svoj zasluženi prostor. U dvorištu popularnog Bikers Beer Factoryja!

Što su Sentimental Bikes prilično je poznato, ali ipak ćemo vas malo podsjetiti oni su moderna interpretacija motocikala s početka prošlog stoljeća. Moto-hibridni pogon omogućuje potrošnju goriva od 1,5-2,5 litre na 100 kilometara, ovisno o upotrebi. Svaki SentiMental Bike je unikatno izgrađen i ne postoje dva potpuno ista. Jedan posve unikatan je u Savskoj 150 u Zagrebu.

IMG_2118

Ovaj prostor je zamišljen kao prostor u kom se osjećate ugodno, poput neke stare biblioteke s kaminom ili radne sobe iz prve polovine prošlog stoljeća“ pojašnjava Dule. Mjesto gdje možete (uz prethodnu najavu) s njime i porazgovarati – vlasnikom i glavnim dizajnerom cijele priče – Duškom Ilijevićem – koji ujedno potpisuje i dizajn i izvedbu interijera, a ne samo unikatnih custom bicikala koje prezentira kroz ovaj prostor.

Uz dvije udobne fotelje, stolić, i veliki kamin, prostorom dominiraju i zanimljivi dijelovi bicikala maštovito uklopljeni u sam dizajn interijera koji podsjeća na svojevrsni man cave, doznajemo da će se i postava na zidovima s vremenom mijenjati ovisno o potrebama klijenata i sukladno daljem rastu firme. Isto tako, SentiMental Lounge je i mjesto za česte susrete s medijima, kojima je ova priča vrlo zanimljiva pa se o ovom zanimljivom projektu piše i izvan granica Lijepe Naše.

IMG_1970

 

Ovdje možemo sjesti i popričati, prelistati katalog, dogovoriti kako će vaš bicikl izgledati, uvjeriti se u reference… Nedavno smo izašli u nekim utjecajnim stranim magazinima poput njemačkog Customized Magazina ili američki Sprockets Margazinea“, kaže Duško koji će dodati kako to nije cijela priča. Naime, prostor Sentimental Loungea jedinstven je u ovom dijelu Europe. U Zagrebu je objedinjen s Gringo Streetwear Shop koji u Hrvatsku dovodi vrhunsku američku robnu marku Dickies. “Do suradnje je došlo slučajno. Marco Angeletti, gospodin iz Italije koji zastupa Dickies vidio je moje bicikle na snimanju reklama za Gringo. Jako su mu se dopali, pa smo dogovorili da idući korak u našem poslovnom rastu bude sinergija poslovnog prostora – showroom/lounge/dizajnerski dućan. I tako smo dogovorili da Sentimental Lounge objedinimo s Gringo Streetwear shopom gdje će biti odjeća Dickies koja se svojim retro stilom savršeno uklapa u sentiment ove zajedničke priče.

Mi u SentiMentalu trenutno imamo zastupništvo za devet najboljih svjetskih proizvodžača custom opreme u biciklizmu, a intenzivno radimo i na proizvodnji vlastitih artikala koje, naravno, radimo u Hrvatskoj. Kad je riječ o dizajnu sve radimo old school, nema računala, samo olovka i papir a tijekom proizvodnje se uz prokušane metode starih zanata koristimo i modernim vrhunskim tehnologijama i materijalima. U rad su uključene i druge domaće kompanije ali i kreativni pojedinci, umjetnici, zanatlije! Ukoliko se želite što više približiti idealima ekologije, možete se opremiti i pogonom na struju (osim, za njih već prepoznatljivog štedljivog malog benzinskog dvotaktaša zapremine 49ccm)”, kaže Duško.

U Gringo Streetwear Shopu i SentiMental Loungeu možete otputovati u prošlost. Dickies je odjeća koja porijeklo vuče iz 20-tih kada je osnivač izrađivao odjeću za tvornice i u Svijetu se održao do danas jer je bio najkvalitetniji. “Sada je ta kvaliteta uparena s modom što savršeno pristaje uz moje retro bicikle“, kaže Dule, koji svoje bicikle dizajnira i radi uz svoj redoviti posao odgojitelja u waldorfskom vrtiću i predavača na Institutu za Waldorfsku Pedagogiju.