Zaklada Ana Rukavina je u utorak, 2. srpnja predstavila rezultate natječaja kojim će odabranom liječniku omogućiti stručno usavršavanje u trajanju od 12 mjeseci na Nacionalnom institutu za rak (NCI) – Nacionalni institut za zdravlje (NHI), u Bethesdi (SAD) i donaciju 1.500 testova za HLA tipizaciju KBC-u Zagreb.

Gotovo 800 tisuća kuna, koliko će biti uloženo u stručno usavršavanje dr. Alena Ostojića i 1.500 testova za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka, omogućili su građani svojim donacijama. „Zahvalni smo i sretni što, uz pomoć brojnih donacija i solidarnosti naših sugrađana, omogućujemo daljnje usavršavanje liječnika kako bi prikupljenim znanjem u inozemstvu, oni omogućili što bolju zdravstvenu skrb pacijentima u Hrvatskoj. Brojni građani svojim donacijama dosada su omogućili stručno usavršavanje šestero mladih liječnika ukupne vrijednosti 1.953.389,96 HRK te smo od srca zahvalni na velikoj podršci javnosti koja nam daje snagu i motivaciju da nastavimo i dalje pomagati potrebitima“, izjavila je upraviteljica Zaklade, gđa. Rukavina.

Detalje o stručnom usavršavanju u prestižnoj zdravstvenoj ustanovi u SAD-u otkrio je prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med, medicinski direktor Zaklade i predsjednik Stručnog vijeća, te je pritom istaknuo kako je ovaj natječaj važan za Zakladu jer je njime Zaklada nastavila važnu aktivnost kojom mladim liječnicima u Hrvatskoj otvara priliku za odlazak u svjetske centre gdje će se baviti kliničkim i istraživačkim radom i projektima koji će pomoći oboljelima od leukemije i limfoma u zemlji.

„S ponosom možemo istaknuti da je Zaklada Ana Rukavina, uz projekt proširenja Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i pomoć u osnivanju javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, nastavila s davno zacrtanim ciljem da mladim liječnicima kontinuirano osiguravamo stručno usavršavanje. Zaklada Ana Rukavina je zaklada svih hrvatskih građana te smo zahvalni što su prepoznali našu vrijednost i svojom iskrenom podrškom omogućili razvoj hematolgije u Hrvatskoj“, izjavio je prof.dr.sc. Mrsić.

Dr. Alen Ostojić, specijalist hematologije iz KBC-a Zagreb koji početkom kolovoza 2019. kreće na jednogodišnje stručno usavršavanje u SAD-u, istaknuo je: „Želio bih zahvaliti Zakladi Ana Rukavina, gospođi Mariji Rukavini i prof.dr.sc. Mirandu Mrsiću što su mi omogućili ovo vrijedno stručno usavršavanje i svim ljudima koji su svojim donacijama pomogli radu Zaklade. Zahvaljujući svima njima omogućeno mi je usavršavanje u Nacionalnom insitutu za rak u Bethesdi (SAD) iz područja akutne mijeloične leukemije. U medicini se konstantno događaju nove stvari te ću imati priliku vidjeti sve novitete koji će se možda već za godinu dana primjenjivati u liječenju leukemija. Drago mi je što ću nakon povratka imati priliku primijeniti naučeno i pomoći pacijentima u Hrvatskoj“