Foto: SoundsetSedmi put od svog osnutka Zaklada Adris dodijelila je donacije vrijedne oko tri milijuna kuna. Od 740 prijava zaprimljenih na ovogodišnji natječaj Zaklada je odlučila podržati čak osam projekata iz programa “Znanje i otkrića” i dodijeliti 920.000,00 kuna. Za četiri projekta iz područja „Stvaralaštvo“ odobreno je 154.000,00 kuna, a za četiri projekta iz područja „Ekologija“ 275.000,00 kuna.

Iz područja „Baština“ Zaklada će podržati pet projekata vrijednih 250.000,00 kuna, dok je za 10 donacija iz programa “Dobrota” namijenjeno 403.000,00 kuna.
U programu stipendiranja Zaklada Adris će za 18 stipendija izdvojiti ukupno 410.000,00 kuna te će s ukupno 361.800 i ove godine omogućiti nastavak stipendiranja svojim stipendistima koji su postigli izvrsne rezultate. Zaklada će nastaviti stipendirati i studentice, štićenice domova za nezbrinutu djecu, podržavajući tako projekt “Korak u život” te će u suradnji s Poliklinikom Svjetlost omogućiti besplatne operacije očiju određenom broju prijavitelja.
Među projektima koje je podržala Zaklada Adris nalazi se projekt Komparativno histološko/MRI istraživanje u cilju poboljšanja dijagnostike perinatalnih oštećenja ljudskog mozga Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te za multidisciplinarni projekt Multimodalna elicitacija, estimacija i regulacija emocija u terapiji PTSP-a Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Podršku Zaklade iz područja Ekologija dobili su i projekti Agronomskog i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Zahvaljujući ovogodišnjoj donaciji iz područja Baština, još jedno remek-djelo hrvatskoga slikarstva – umjetnička slika Gabrijela Jurkića “Put u vječnost” iz 1918. godine postat će dio izložbe stalnog postava i fundusa Moderne galerije iz Zagreba, a riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti postavit će izložbu Oton Gliha, povodom stote godišnjice rođenja. Iz područja Stvaralaštvo sredstva su namijenjena i projektu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – izdavanje monografije Branko Kincl, dok su donacije iz područja Dobrota odobrene klaunovima doktorima iz udruge Crveni nosevi te karitativnim ustanovama.
Zaklada Adris je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila gotovo 26 milijuna kuna. Popis dosadašnjih primatelja sredstava Zaklade tako uključuje brojne fakultete sa svih hrvatskih sveučilišta, zavode i institute, ekološke udruge, kliničke bolničke centre, folklorna društva, direktne pomoći najpotrebitijima u našem društvu i dr. Za financiranje Zaklade Adris, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.

www.profitiraj.hr