Početna Izbor Zajednički koncerti Ansambla LADO i Ansambla KOLO

Zajednički koncerti Ansambla LADO i Ansambla KOLO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije KOLO održat će u travnju dva zajednička cjelovečernja koncerta nakon gotovo 30 godina pauze.

Posljednji zajednički nastup profesionalnih folklornih ansambala na području bivše države održan je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu 7. rujna 1989., a na tom su koncertu, uz LADO i KOLO, sudjelovali i folklorni ansambl Kosova Šota i makedonski ansambl Tanec.

Ovu obnovu odnosa potaknula je želja za ponovnom suradnjom i poticanjem međukulturalnih odnosa Hrvatske i Srbije koju je izrazilo vodstvo obaju ansambala – Krešimir Dabo, ravnatelj Ansambla LADO i Vladimir Dekić, direktor Ansambla KOLO.

„Izvrsnost, profesionalnost i najviši izvođački doseg izvedbene tradicijske kulture odlike su ova dva ansambla koji se aktiviranjem suradnje nakon toliko godina dodatno pozicioniraju kao ponajbolji ambasadori kulture svojih zemalja. U tom se svjetlu radujemo razmjeni iskustava i znanja, a osobito reakciji naše publike“, izjavio je Krešimir Dabo.

„Visoki umjetnički standardi, bogatstvo repertoara, kao i pristup njegovanju tradicije su nešto što nas je iznova spojilo poslije toliko godina. Nesumnjiva kvaliteta umjetnika, kao i veoma zahtjevan pristup koncertnoj prezentaciji umjetnosti narodnih plesova, pjesama i muzike nas inspirira i obvezuje da publici u Beogradu i Zagrebu interpretiramo umjetnička djela koja na najbolji način predstavljaju bogato kulturno nasljeđe Hrvatske i Srbije. Smatram da je iznimno važno da u budućnosti blisko surađujemo, jer smo svjesni da nas u vremenu opće globalizacije izdvaja upravo naša umjetnost“, zaključuje Vladimir Dekić, direktor Ansambla KOLO.

Tradicijske plesove, pjesme i glazbu s područja Srbije i Hrvatske prikazat će više od 100 umjetnika iz obaju ansambala 8. travnja u Narodnom pozorištu u Beogradu i 15. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Zagrebački koncert, koji će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, počinje u 20:00 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here