Službeni program Glazbeni globus 7. ZagrebDox festivala ove godine donosi sedam glazbenih priča iz raznih krajeva svijeta: od filma koji će festivalskim posjetiteljima ponuditi ekskluzivni uvid u privatnost upravo ugaslog svjetski popularnog rock-dueta The White Stripes preko priče o hip-hopu i najznačajnijim svjetskim bubnjarima sve do britanskog skladatelja Michaela Nymana.

Emmett Malloy, autor brojnih glazbenih spotova, u ljeto 2007. pratio je sada već bivši garage-rock duet The White Stripes na njihovoj turneji po Kanadi kojom su obilježavali desetu obljetnicu postojanja. Kombinirajući snimke koncerata s intimnim trenucima iza pozornice, film ‘The White Stripes – pod sjajnim bijelim sjevernim svjetlom’ pruža javnosti dosad neviđenu perspektivu tajanstvenog odnosa Jacka i Meg White. Obilazeći Kanadu uzduž i poprijeko, održavajući gaže iznenađenja u kuglanama, gradskim autobusima i mlinovima, ovaj nekonvencionalni par otkriva i detalje iz privatnog života koji su oduvijek vješto skrivali iza strogo kontroliranog imidža.

The White Stripes

Jedan od najboljih kanadskih dokumentarista John Walker u svojem posljednjem filmu ‘Bubnjarev san’ zabilježio je jedinstveno okupljanje nekolicine renomiranih svjetskih glazbenika. Naime, sedam najvećih živućih majstora-bubnjara okupilo se u Ontariju s ciljem da educiraju mlađe generacije glazbenika. Nasyr Abdul Al-Khabyyr, Dennis Chambers, Kenwood Dennard, Horacio ‘El-Negro’ Hernadez, Giovanni Hidalgo, Mike Mangini i Raul Rekow u ovom filmu nude široku lepezu fantastičnih izvedbi rock, jazz, latinske, fusion i soul glazbe. Eksplozivni talent, strast, humor i neodoljive osobnosti osnovne su poveznice priče koja ujedinjuje sedam potpuno različitih glazbenika.

‘Žestoka snaga rime’ dokumentarac je nekadašnjeg glazbenika i filmaša Joshue Atesha Litlea koji progovara o hip-hop glazbi kao glasu pobune. Sniman u New Yorku, Francuskoj, Palestini, Senegalu i Kolumbiji, prateći zvijezde i mlade umjetnike diljem svijeta koji progovaraju o složenim društvenim i političkim okolinama, ovaj film rasvjetljava buntovni i kontroverzni jezik hip-hopa kroz glazbu, ples i dojmljive grafite. Nagao i provokativan, uz snažnu poruku o nadi i pomirenju, film predstavlja hip-hop kao pokretača društvenih promjena.

The Furious Force of Rhymes

Francuski autor Jerome Missolz u rokumentarcu ‘Wild Thing’ prepričava epopeju o svojim glazbenim junacima i to od vlastitog puberteta do razvoja u eksperimentalnog dokumentarista. Počevši od Chucka Berryja, uz vlastite komentare i osobne anegdote dokumentira glazbenike koji su ga oduševili: Rolling Stonese, Boba Dylana, Janis Joplin, Franka Zappu, Davida Bowiea, Iana Curtisa, a susreće i nekoliko preživjelih, među kojima i svojevrsnog posljednjeg Mohikanca, Iggyja Popa.

Nyman in Progress’ njemačke autorice Silvie Beck film je o umjetničkom životu slavnog Michaela Nymana – jednog od najinovativnijih britanskih skladatelja, pijanista, muzikologa, dirigenta, a odnedavno i filmaša. Prateći razvoj njegova vizualnog rada od prvog trenutka nadahnuća pa sve do montaže snimaka i spajanja slikovne građe s glazbom, ovaj film pruža jedinstven uvid u Nymanove najosobnije stavove, misli i emocije.

Posljednja dva filma iz Glazbenog globusa filmovi su domaćih autora: ‘Pjesma za novčić’ dokumentarni je prvijenac mlade zagrebačke autorice Valentine Klasić, a ‘Rock’n’roll je kriv za sve?’ rokumentarac Deana Lalića i Sanjina Stanića. ‘Pjesma za novčić’ priča je o Kraljevima ulice, legendarnom sastavu uličnih svirača. Prije dvadeset godina Hadži i Pajo odabrali su život uličnih glazbenika, proputovali svijet te svladali vještinu uličnog nastupa. ‘Rock’n’roll je kriv za sve?’ prati priču o riječkom rock-sastavu FIT, koji je u vrlo kratko vrijeme u doba Novog vala postao senzacija u bivšoj Jugoslaviji. Njihov uspjeh bio je kratka vijeka. Gotovo dvadeset godina kasnije bend se ponovno popeo na pozornicu, otkrivajući da njihove pjesme i dalje žive zahvaljujući starim i novim obožavateljima.

7. ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u  regiji, održat će se od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol. Filmovi iz programa Glazbeni globus prikazivat će se svakodnevno u 22 sata.