Tkalčićeva ulica danas je jedna od najpoznatijih ulica u gradu kao dnevna i večernja šetnica prepuna barova, restorana, dućana i suvenirnica. Kožarska ulica (paralelna s gornjim dijelom Tkalče) danas je neuređena, mračna i nepoznata, te služi doslovno kao ostava i skladište kafića u Tkalčićevoj.

Ali prije nekih 80 godina u Tkalčićevoj i Kožarskoj ulici nalazile su se javne kuće po čemu je taj dio grada bio znan kao zagrebački Red Light District. Zagreb je bio među prvim gradovima u Europi poznat po legalnoj prostituciji. Gradske vlasti su izdavale dozvole vlasnicima bordela, a „noćne dame“ često su bile djevojke iz okolnih sela, kao i iz samog grada. Prvi zagrebački bordeli bili su u Kožarskoj ulici, a kasnijih godina oni prestižniji i skuplji nalazili su se u Tkalčićevoj.

Najpoznatiji se zvao Kod zelene lampe čiji naziv podsjeća na ime Schnitzlerove drame Zeleni kakadu koju je Nino Škrabe preradio i uprizorio u istoimenoj predstavi u zagrebačkoj Komediji. Zauzetost dama u bordelima u Zagrebu tih godina lako se mogla vidjeti pomoću malih patuljaka u prozorima. Ako je patuljak stajao – dama je bila slobodna, ako je bio položen –  trebalo je malo pričekati!  Pojavom cabaret barova (najpoznatiji je bio Ritz u Petrinjskoj gdje se i danas nalazi klub istog imena) noćna djelatnost se nastavila na novim mjestima i proširila na „štajge“ na glavnom trgu, željezničkoj stanici, Palmotićevoj i Amruševoj ulici koje su uglavnom koristili vojnici i studenti. Kao podsjetnik na te „slavne“ dane, skulptura posvećena „noćnim damama“ tog vremena stoji u Tkalčićevoj 45. Pomalo je zaklonjena tendama kafića, ali uz malo pozornosti može ju se lako pronaći.