Pračovjek, najdugovječniji one man show Broadwaya i Las Vegasa, kojeg u Hrvatskoj režira i u kojem glumi Peđa Gvozdić, 19. listopada u 20 sati, ima zagrebačku premijeru u kazalištu Luda kuća. Predstava je to autora Roba Beckera koja publiku diljem svijeta nasmijava već više od tri desetljeća.

Kako je Pračovjeka opisao sam Peđa Gvozdić, riječ je o komediji bez filtera koja govori o muško-ženskim i žensko-muškim odnosima, namijenjena je starijima od 16 godina, a u njoj će se prepoznati svi koji su imali ili imaju ljubavnog partnera.

“Lektira za parove i one koji traže srodnu dušu”

Gvozdić svojim izvedbama i fantastičnom interakcijom s publikom nudi odgovore i postavlja dodatna pitanja vezana za vječni „rat spolova“. Nudi odgovore na one stereotipne, ali opet istinske razlike između muškaraca i žena od prapovijesti do danas, pri čemu otvara prostor slobodne interakcije i komunikacije u kojem publika  sudjeluje i nastaju trenuci puni humora i dobre energije.

„Držim da je ova predstava itekako potrebna u današnje vrijeme kada se čini da je ljubav postala potrošna. Iako govori o žensko muškim razlikama, zapravo je priča o razumijevanju. Mislim da je odlična lektira za parove i one koji traže svoju srodnu dušu. Neka je vrsta bračnog

savjetovanja, a osnovna terapija je smijeh. Gdje god da sam je do sada igrao reakcije publike bile su fantastične, a neki su je gledali i po nekoliko puta. Publika u Zagrebu može očekivati skoro 100 minuta frenetične glume i salve smijeha. Već sada sam prilično uzbuđen oko reakcija publike kazališta Luda kuća jer se nagledala dobrih komedija i nadam se da će Pračovjek ući na listu onih koje će dugo trajati“, rekao je Peđa Gvozdić povodom najave svoje predstave u kazalištu Luda Kuća.

Pračovjek do danas nasmijao milijune diljem svijeta

Tijekom više od 30 godina izvođenja Pračovjek je osvojio milijune ljudi diljem svijeta,  preveden je na 27 jezika te je izveden u više od 52 zemlje, a Rob Becker je tijekom trogodišnjeg razdoblja proučavao psihologiju, sociologiju i prapovijest kako bi napisao komediju o odnosu i razlikama muškaraca i žena od prapovijesti do danas.

Gvozdić je hrvatsku verziju Pračovjeka do sada odigrao više od 20 puta diljem naše zemlje, a predstava je svoju premijeru imala u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom, u ožujku ove godine te je njome obilježio 10. godišnjicu umjetničkog djelovanja.

Uslijedila su daljnja iznimno uspješna gostovanja, a za svoju izvedbu Peđa Gvozdić je osvojio i Zlatnu Murvu – nagradu za najboljeg glumca na festivalu “GLUMIŠTE POD MURVOM” u Skradinu.

Pračovjek u Zagrebu igra  u studenom i prosincu

Osim ove premijerne izvedbe 19. 10., zagrebačka publika će Pračovjeka moći gledati 12.11. i 15.12. u Ludoj kući, a 16.11. i na 12. Bobijevim danima smijeha u zagrebačkom Histrionskom domu.

Predstava je nastala u produkciji Gradskog kazališta Zorin dom, Zakon Teatra i Theatre Mogula.

Tim zaslužan za hrvatskog Pračovjeka:

Autor: Rob Becker
Redatelj i glumac: Peđa Gvozdić
Prijevod: Bojana Bajić
Asistentica redatelja i scenski pokret: Sara Ipša
Glazba: Damir Šimunović

Adaptacija teksta: Peđa Gvozdić
Kostimografkinja: Morana Petrović
Dramaturginja: Petra Pleše

Scenografija: Peđa Gvozdić
Dizajn rasvjete i operater: Robert Pavlić
Operater tona: Bojan Blažević
Izrada scenografije: Davor Trupac, Alen Jardas
Inspicijent i grafički elementi u predstavi: Goran Glavač