Omiljeno hrvatsko pivo, Ožujsko pivo Zagrebačke pivovare, lansira novu društveno odgovornu kampanju „Dobri ljudi“ u sklopu koje će donirati milijun kuna Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Plavom telefonu, Fondu 5.5 i Hrvatskoj mreži za beskućnike, udrugama i zakladi koje su svojim inicijativama i aktivnostima tijekom proteklih, kriznih, mjeseci bezrezervno pomagale potrebitima. Nova kampanja svojevrsna je zahvala svim doktorima i doktoricama, medicinskim sestrama, spasiocima, volonterkama i volonterima, humanitarcima, penjačima, građevinarcima, redarima, pripadnicima vojske i policije te svim ostalim nepoznatim licima koja nam u vremenima velikih izazova pokazuju pravo lice ljudske dobrote.

HGSS, koji je tijekom koronakrize pomagao ljudima u zabačenim sredinama, Žujinu će donaciju većinski utrošiti na uređenje Centra za obuku Dragan Špehar – Špeco u Starigrad Paklenici gdje se uz redovite obuke za članstvo HGSS-a održavaju i stručni seminari, sastanci s kolegama iz regije, ali i svijeta. „Tijekom ljeta u centru borave i spašavatelji koji dežuraju 0-24 u Nacionalnom Parku Paklenica i stalno su na raspolaganju u slučaju nesreće. Zamijenit ćemo dotrajali namještaj, kupiti opremu za spašavanje, izraditi nadstrešnice, opremiti skladišni prostor…Zahvalni smo Zagrebačkoj pivovari što je prepoznala naš trud i uključila nas u svoju kampanju“, rekao je Petar Prpić iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

Plavom telefonu će donacija omogućiti nastavak rada Udruge, odnosno spriječiti njeno zatvaranje. „Uz pomoć doniranih sredstava digitalizirat ćemo Liniju pomoći, tehnički opremiti Udrugu, educirati nove volontere, angažirati barem četiri educiranih psihoterapeuta za rad u savjetovalištu Otvorena vrata za individualno, obiteljsko i partnersko savjetovanje, e-mail savjetovanje i supervizije volontera. Da nije bilo ove donacije, Plavi telefon više ne bi postojao, tako da je oduševljenje teško riječima iskazati“, najavio je predsjednik udruge Plavi telefon Miroslav Vučenović.

Tijekom pandemije koronavirusa i nakon razornog potresa u Zagrebu beskućnici su ponovno bili jedna od ugroženijih skupina društva. Ispred svakog čovjeka koji živi na ulici, izuzetno je težak i dug put integracije u zajednicu na kojem trebaju podršku svih sektora, uključujući i ovakav oblik podrške poput Žujine. „Zahvalni smo što je Žuja prepoznala naše potrebe za unapređenjem postojećih i razvojem novih usluga za socijalno najisključeniju skupinu naših sugrađana te što je prepoznala trud i požrtvovnost zaposlenika i volontera koji rade na zaštiti i ostvarivanju njihovih prava, integraciji i socijalnom uključivanju“, komentirao je potpredsjednik Mreže za beskućnike Zvonko Mlinar i istaknuo kako će oni donaciju iskoristiti za nabavku opreme, uređaja i sitnog inventara za prihvatilišta i prenoćišta, nabavku kompleta za preživljavanje u zimskim uvjetima te adaptaciju prostora Centra za beskućnike u Karlovcu i adaptaciju ili udio u najmu prostora Centra za pomoć i podršku beskućnicima Hrvatske mreže beskućnika.

Za ranjive skupine društva pobrinuo se i Fond 5.5 koji su nakon zagrebačkog potresa osnovale Zaklada SOLIDARNA i Zagreb Earthquake Relief, inicijativa pet Zagrepčanki s adresom u Nizozemskoj, koji je putem javnog natječaja podržao 48 najugroženijih kućanstava stradalih u potresu. „Cilj naših daljnjih akcija je pomoći u obnovi domova još 31 obitelji koje spadaju u najugroženiju skupinu građanki i građana Grada Zagreba i zato nas veseli ova Žujina donacija. Beskrajno sam sretan što mogu svoj profesionalni život posvetiti pomaganju drugima u svojoj zajednici i hvala Žuji što nas je prepoznala kao transparentnu organizaciju vrijednu podrške“, ispričao je Ivan Blažević, tajnik Zaklade SOLIDARNA.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here