Svega četiri mjeseca nakon otvorenja, Backo Mini Express, najveća maketa željeznice Jugoistočne Europe, smještena u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici na broju 4, postala je pravi turistički dragulj glavnog grada. ali i kontinentalne Hrvatske, piše Domosfera.hr.

Maketa je smještena na 75 četvornih metara i prava je oaza kreativnosti i ručnog rada. Njome odanedavno prometuju čak 102 vlaka osam sati svakoga dana, a o otvorenju je izvijestila čak i jedna novinarska ekipa iz Kine.

Maketom istovremeno može voziti dvadeset vlakova, za što je postavljeno čak 1.050 metara mini-tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra.

“Od kada smo krenuli kao stalni postav otvoren svakog petka i subote, dnevno nas posjećuje oko 70 zainteresiranih građana. Imali smo goste iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Skandinavije, Slovenije, ali i s Novog Zelanda”, kazao je Antun Urbić, idejni začetnik i voditelji projekta Backo Mini Express.

Njegova je želja da Backo Mini Express postane prepoznatljiv turistički proizvod ne samo Zagreba, nego i Hrvatske.

Maketa Backo Mini Express, po svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, spada među dvadeset najvećih u Europi. Plod je isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod.

Foto: Domosfera.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here