Početna Koncerti Zagrebačka filharmonija i dvorana Lisinski u velikom stilu predstavili novu sezonu

Zagrebačka filharmonija i dvorana Lisinski u velikom stilu predstavili novu sezonu

Na konferenciji za medije, održanoj 19. svibnja 2015. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, ravnatelj Dvorane Dražen Siriščević i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch predstavili su svoje programe u sezoni 2015./2016.

U godini u kojoj će proslaviti 145. obljetnicu postojanja, Zagrebačka filharmonija očekivano je pripremila izuzetno atraktivan glazbeni program. Kroz poznata tri ciklusa (Crveni, Bijeli i Plavi) i gotovo 40 koncertnih premijera, najavljena su velika dirigentska i solistička imena.

Ponovo s Dmitrijem Kitajenkom

Tako orkestar nastavlja suradnju s jednim od najvećih dirigenata današnjice – uglednim Maestrom Dmitrijem Kitajenkom, ali i s miljenikom zagrebačke publike Kazushijem Onom koji će u Zagrebu dirigirati grandioznom Mahlerovom 7. simfonijom. Osim sjajnih solista iz redova orkestra Zagrebačke filharmonije, posebno je značajan nastup trenutno najtraženijeg svjetskog flautista Emmanuela Pahuda, kao i violinista Sergeja Krylova, violončelistice Monike Leskovar, izuzetnog mladog udaraljkaša Filipa Merčepa te virtuozni nastupi pripadnika svjetske pijanističke elite: Rubena Dalibaltayana, Christophera Parka, Yeol Eum Son i Lise Smirnove.

Nastavak Filmskog ciklusa

U suradnji sa Kinom Europa, popularni Filmski ciklus ove će godine ponuditi hit naslove iz “tvornice filmova” legendarnog Bustera Keatona, a uz pratnju orkestra za mališane i sve one koji se tako osjećaju pripremit će se film “Mališan” (The Kid) Charlieja Chaplina.

Program obiluje djelima iz majstorskih pera najvećih skladatelja u povijesti glazbe pa će tako, na radost svih ljubitelja klasične glazbe, sezona 2015./2016. proteći u znaku Mozarta, Brahmsa, Beethovenova, Mahlera, Dvoraka, Verdija…

I u obljetničkoj godini Zagrebačka filharmonija dat će svoj doprinos humanitarnim akcijama kroz koncerte u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina, Rotary clubom Zagreb 1242, a obilježit će i 100 godina islama u Hrvatskoj.

Neizostavni Filharmonijski bal, Koncert za Dan grada Zagreba, koncert u parku Maksimir, kao i koncerti Komornog studija Zagrebačke filharmonije u Umjetničkom paviljonu te Laubi, samo su dio onoga što posjetitelje očekuje u novoj sezoni Zagrebačke filharmonije.

Glazba stanuje u Lisinskom

Koncertna dvorana Lisinski također je pripremila uzbudljivu novu koncertnu sezonu. Kako je najavio Siriščević, Lisinski će se nastaviti družiti s najvećim svjetskim orkestrima, dirigentima, solistima i hrvatskom glazbenom reprezentacijom. Također je uz već dobro poznati ciklus Lisinski subotom, predstavljen i potpuno novi program – Lisinski arioso, ciklus u kojem možete očekivati sjajne večeri najvećih opernih zvijezda današnjice: Anje Harteros, Eline Garanče, Dmitrija Hvorostovskog i Thomasa Hampsona.

Dvanaest veličanstvenih u sezoni ciklusa Lisinski subotom 2015./2016.: Korejski simfonijski orkestar, Steven Bishop – Kovacevich i prijatelji, Sanktpeterburški solisti, Berlinski simfonijski orkestar s Aleksejem Volodinom, Trio Orlando uz Zagrebačku filharmoniju, Nemanja Radulović i ansambl Double sens, Bečki dječaci, Češka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a uz solistice Kseniju Kogan i Soyoung Yoon, Ivo Pogorelić i nezaobilazna mladost Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here