U zagrebačkom Hypo Event Centru će se u petak i subotu, 26. i 27. veljače, održati drugi regionalni Whisky sajam. Nakon uspješnog prvog izdanja 2015.  na kojem su sudionici mogli kušati 30 whisky brandova, ove godine na sajmu će biti prisutan još veći broj brandova.

Vodeći domaći uvoznici i distributeri će u dvorani Kornati predstaviti svoju ponudu, a svi whiskyji moći će se isprobati po promotivnim cijenama. Dnevne ulaznice moguće je nabaviti u pretprodaji po cijeni od 50,00 kn (vrijedi do 19. veljače), a uključuju prepoznatljivu Glencairn whisky čašu. Radno vrijeme sajma u petak je od 15:00 do 22:00, a u subotu od 12:00 do 22:00 sata.

Uz bogat izbor whisky brandova koji su prisutni na hrvatskom tržištu, na sajmu će se u sklopu radionica naći i par raritetnih whisky brandova te nekoliko brandova koji su steki kultni status kod obožavatelja nakon što su se prestali proizvoditi pa ih je gotovo nemoguće pronaći. Irska, Kanada i Škotska svjetski su prepoznate kao domovine whiskyja (ili whiskeya ako pitate Irce). Na okruglom stolu „Whisk(e)y – country trademark“  u petak u 17:00 irski, kanadski i britanski veleposlanici razgovarat će o tome koliko je whisky značajan za prepoznatljivost njihovih zemalja te koliko je popularan whisky turizam.

Sudionici mogu odabrati i jednu od pet sajamskih radionica. Broj sudionika je ograničen, a cijene radionica, više detalja te zastupljene whisky brandove moguće je  pronaći na web stranici sajma.

Radionica “Uvod u Whisky” i Mala škola kušanja powered by MIVA osmišljena je za početnike na whisky terenu – naučit će osnovno o stilovima, prepoznavanju aroma i načinu proizvodnje te, naravno, isprobati četiri whiskyja. Masterclass radionice namijenjene su poznavateljima koji žele nadograditi svoje znanje. „Putovanje na Islay“ polaznike će uputiti u tajne whiskyja koji se proizvode na škotskom otoku Islay, a prepoznatljivi su po karakterističnom okusu. “Oak & Casks – Priče iz Whisky šume”  inspirirana je škotskom poslovicom koja kaže da „drvo stvara whisky“ pa se bavi različitim postupcima odležavanja whiskyja u hrastovim bačvama te različitim aromama koje se mogu dobiti. “Ardbeg – Preko treseta do zvijezda” powered by MIVA posvetit će se Ardbegu, whiskyju koji je sinonim za snažno dimljene whiskyje. Na premium masterclass radionici “Izgubljene destilerije” sudionici će ekskluzivno moći kušati četiri izuzetno rijetka whisky branda – Rosebank, Lochside, Brora i Port Ellen. Riječ je posljednjim bocama iz destilerija koje više ne proizvode whisky. Detaljna satnica svih događanja može se pronaći na http://www.whiskyzagreb.com/#second

Dnevne ulaznice u pretprodaji su dostupne po cijeni od 50,00 kn, a mogu se nabaviti slanjem upita na e-mail adresu organizatora sajma, agencije Mozaik Grupa, [email protected]. Od 19. veljače, tjedan dana uoči sajma, cijena dnevnih ulaznica bit će 70,00 kn, a osim u pretprodaji, bit će ih moguće nabaviti i na ulazu na sajam u dane održavanja. Za sve koji žele poseban whisky doživljaj, dostupne su VIP ulaznice po cijeni od 389,00 kn. Uz rezervaciju stola i stručno vodstvo, uključuju i 1,5-satni doživljaj kušanja tri ekskluzivna whiskyja (među kojima je i čuveni Octomore) koji su sljubljeni s tri odgovarajuća menija te vođeni obilazak svih štandova izlagača uz korisne savjete što isprobati.