posaoIako su prva asocijacija na ljeto godišnji odmori i odlazak na more, mnogi građani to si neće priuštiti, što zbog financijske situacije, što zbog drugih planova. Portal MojPosao  istražio je za što će građani iskoristiti ljeto, u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika. 

Najviše ispitanika, njih 68%, ljeto će iskoristiti za traženje posla. „Prolazi mi vrijeme porodiljinog, a od nečeg treba živjeti“, kaže jedna ispitanica, dok drugi ispitanik kaže da u tvrtki gdje radi ‘režu kadrove’ pa na vrijeme traži drugi posao.
„Tražim posao, ali nikako da ga nađem. Što je najžalosnije, nitko mi se ne javi kad pošaljem molbu“, primjećuje jedan od ispitanika, dok se drugi ne misli odreći ljetovanja. „Prvo na more, a onda tražit posao“, zaključuje.
Ljeto je idealno za analizu i planiranje (nastavka) karijere, smatra 13% ispitanika koji će ljeto iskoristiti za kreiranje novih profesionalnih planova.
„Jer se više ne vidim u tvrtki u kojoj radim. Jednostavno guše moj potencijal“, kaže jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Na jesen specijalizacija, a do tada čim više postignem na području karijere, dobro je.“
Za 7% ispitanika ljeto je prilika za edukaciju ‘koja će rezultirati pronalaskom posla’. Ovi ispitanici ljeto će iskoristiti za ‘čitanje i rad na sebi’, ‘završetak specijalističkog studija’, edukaciju iz područja informatike, engleskog jezika, programskih jezika i web tehnologije, a neki će se posvetiti završetku studija.
„Svake godine neki seminar, tečaj, škola stranih jezika – treba biti spreman na promjene“, kaže jedan ispitanik.
Volontiranje ima u planu svega 3% ispitanika, dok njih 10% ističe kako će ljeto iskoristiti za nešto drugo, pri čemu uglavnom navode godišnji odmor, ljetovanje, putovanje, ali i honorarni posao te radno ljeto.
„Radit ću (bez klime) i brojati dane do jeseni ili barem do zahlađenja“, kaže jedan od ispitanika, a drugi navodi da će si priuštiti ‘maksimalno uživanje u moru i suncu jer život je kratak’.

www.moj-posao.hr