Zagrebačko Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) dostavilo je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu 32 višestambene zgrade. Nakon što je stručni tim Fondovog Sektora za energetsku učinkovitost još jednom sve detaljno pregledao za njih su izdane i izjave o spremnosti projektnih prijedloga te su prijave i formalno predane Fondovom Posredničkom tijelu razine 2.

Kako su se od prošle godine, preko Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, za energetiku obnovu zgrada počela koristiti sredstva iz europskog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ sama procedura prijave je nešto složenija pa u Fondu svu dokumentaciju pregledavaju po nekoliko puta te prijavitelje konzultiraju što da dopune ili eventualno izmjene u projektu kako bi on bio prihvatljiv za sufinanciranje.

Najveća zgrada koju je GSKG prijavio za obnovu je ona u Maretićevoj ulici u Utrinama. Popularno zvana „limenka“, izgrađena je 1969. godine, zgrada ima 9 ulaza i u njoj se nalazi 234 stana. Cijeli projekt je vrijedan više od 10 milijuna kuna, a nadaju se 60%-tnom sufinanciranju iz EU fondova. Nakon što završe radovi na obnovi stanarima bi se sadašnja potrošnja energije trebala prepoloviti.

Osim GSKG-a i drugi zagrebački upravitelji užurbano rade na doradi dokumentacije tako da se očekuju zahtjevi za obnovu oko 70-ak zgrada s područja Zagreba.

Međutim, ostalo je još malo vremena jer javni poziv traje do 31. siječnja pa Fond svim potencijalni prijaviteljima sugerira da projekte sto prije dorade i dostave na finalni pregled. Kako bi se mogućnost pogreške svela na minimum pomoći će im i oko uvezivanja i pakiranja dokumentacije da se ne bi slučajno dogodio neki propust administrativne prirode.

Fond će do konca poziva raditi vikendom, a 31. siječnja radno vrijeme će produžiti do 23:59 sati, odnosno do samog službenog zatvaranja poziva.

Stiglo je više od 600 projektnih prijedloga, njih 250 već ima kompletnu dokumentaciju te su dobili Izjave o spremnosti projektnog prijedloga.