iz predstave Thomas Noon DanceaU Tjednu suvremenog plesa vodimo vas na još predstave koje istražuju emotivne reakcije, slobodu, obračunavaju se s nasiljem i manipulacijom. Na rasporedu su u petak, a uz malo sreće moći ćete ih pogledati besplatno.

Glitch/Bound je najnovija produkcija Thomas Noon Dancea. U ove dvije različite predstave, grupa nastavlja tragati za novim jezikom, dok s druge strane zadržavaju specifičan rukopis fizičkog plesnog stila koji se temelji na strukturiranoj improvizaciji.

Glitch je istraživanje o mehanizmima koji izazivaju emocionalne reakcije kod publike. Eksperimentira se s gradnjom sekvenci i obrazaca koji generiraju očekivanja, a prekidaju se naglom promjenom u ritmu, izmjenom uloga i promjenom sudionika. Cilj je stvoriti koreografsku konverzaciju u kojoj sudionici nikada ne ostvaruju očekivano povezivanje. Glazbu za Glitch skladao je Slovenac Borut Krzisnik kojemu je ovo prva suradnja s Nooneom.

Bound razmatra što umjetnička sloboda implicira, kako u kontekstu plesa, tako i na širem planu. Da bi se doista mogla ostvariti sloboda interpretacije, potrebno je imati željeznu disciplinu i ovladati vlastitim medijem. Glazbenu podlogu za Bound skladao je Meksikanac Felipe Perez Santiago, koji je glazbu snimio i izveo sa svojim glazbenim sastavom The Mal’Ahk Ensemble.

[youtube lJFVRmnA_24&feature nolink]

Hit predstava Jasmin Vardimon

iz predstave 7734Predstava 7734 premijerno je izvedena u kazališnoj dvorani Brighton Dome u kolovozu prošle godine i od tada je svaka predstava britanske turneje bila rasprodana, uključujući seriju nastupa u studenom u poznatom londonskom kazalištu Sadler’s Wells. Sjećanja i priče o holokaustu koje je naslijedila od članova obitelji i prijatelja koji su preživjeli strahote Drugog svjetskog rata, Vardimon uzima kao temu koju obrađuje na suvremeni način te se obračunava s nasiljem i manipulacijom vlašću, ispituje ljudske slabosti i načela koja su u stanju stvoriti pakao na zemlji.

7734 je predstava koja istražuje koncept naslijeđenih sjećanja u odnosu na umjetnost i u odnosu na život. 7734 je produkcija epskih proporcija koja se oslanja na tekstove koje je posebno za ovu priliku napisla dramaturginja Soho Theatrea Pamela Carter, uz dramatičnu scenografiju, korištenje videa i upečatljive glazbe koja koristi glazbene teme od Wagnera, Šoštakovića do Ena i Daethproda.

Cjelokupnim umjetničkim opusom Jasmin Vardimon dokazuje svoju sposobnost očaravanja publike; od korištenja pokreta koji temelj nalaze u atletskoj snazi i gipkosti, do ubacivanja povremenih prizora koji uspavaju smirenom ljepotom da bi potom ubrzo emotivno razbudila glasom koji progovara sigurnim i jasnim tonom.

Nečovječnost koju smo u stanju ispoljiti prema sugrađanima uvijek nas iznova iznenadi. Predstava 7734 ispituje ljudske slabosti, ali i moć koji povremeno rezultiraju pravim paklom na zemlji dok istovremeno osvješćuju i jačaju našu sposobnost da preživimo te iskazuje poetiku nade.

Izuzetnu koreografiju koja je odraz karakterističnog rukopisa Jasmin Vardimon, izvodi devetero fenomenalnih plesača raznih nacionalnosti, uz tekstove koji su posebno pisani za ovu priliku te uz vizualno upečatljivu scenografiju (visoki toranj/ promatračnica, napuštena plaža nakon oluje…). Sve to obavijeno je glazbenim predloškom koji je nabijen bogatom emotivnošću.

Ovo snažno djelo, puno strasti, ujedno je i dirljiva produkcija koja je doživjela prave ovacije, a kritika ju je po održanoj londonskoj premijeri u studenom u kazalištu Sadler’s Wells proglasila pravim trijumfom.

[youtube RULEyzvziHk&feature nolink]

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!
Online-Zagreb.hr
i Tjedan suvremenog plesa daruju ulaznice za predstave Thomas Noone “Glitch”/”Bound” i Jasmin Vardimon “7734” u terminima:
– 27.5., 18h, Gavella, Thomas Noone: Glitch/Bound – 1×2 ulaznice
– 27.5., 19h, ZKM, Jasmin Vardimon: 7734 – 1×2 ulaznice
Kako biste osvojili ulaznice potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom Noone_online ili Vardimon_online te točno odgovoriti na nagradno pitanje:
Je li riječ o kvalitetnim plesnim predstavama?
Nemojte zaboraviti upisati sljedeće podatke – ime i prezime, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u i broj mobitela. Vaše prijave primamo do 27. travnja u 12 sati kada ćemo na ovoj istoj stranici objaviti imena dobitnika.
Sretno! :-)