Vlatko Stefanovski, jedan od najvećih gitarističkih virtuoza ovih prostora, dolazi ove subote, 14. ožujka u zagrebačku Tvornicu kulture.

S 40 godina “radnog staža”, Stefanovski je jedna od najvećih gitarističkih ikona koja je ikada svirala na prostorima naše regije. Vješto kombinirajući ethno jazz, instrumentalni rock, jazz fusion i blues, ovaj virtuoz stvara prekrasne zvučne pejzaže u prebogatom opusu duge karijere.

Slavni makedonski glazbenik počeo je svirati s 13 godina. Početak njegove karijere najviše obilježava osnivanje sastava Leb i Sol koji će postati jedan od najvažnijih bendova bivše Jugoslavije sa svojom fuzijom tradicionalne makedonske glazbe i rocka. U glazbenu povijest bend je ušao s pjesmama poput “Devetka“, prvom singlu na kojem su se već mogle čuti sjajne vještine na gitari zbog koje je postao poznat, ili pak “Jovano Jovanke” te “Aber Dojde Donke“, ali i mnogim drugim iz karijere koja broji 14 albuma.

Od sredine devedesetih Vlatko započinje solo karijeru te snima albume “Cowboys&Indians” i glazbu za kazalište “Sarajevo”. Sa svojim triom snima album jednostavnog naziva “Vlatko Stefanovski Trio” na “Thunder From The Blue Sky” vraća se etno korijenima, nakon čega slijedi izdanje “Kula od karti” ili pak glazba za film ujedinjena na albumu “Kino kultura“. Rad s gitaristom Miroslavom Tadićem na albumima “Krushevo” i “Treta majka” bacile su novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne glazbe. Najnoviji album “Seir” objavljen prošle godine prvi je kantautorski album nakon 11 godina.

Posljednjih nekoliko godina Stefanovski je stvarao glazbu za film i kazalište te je svirao i snimao širom svijeta s vrhunskim izvođačima. Među njima su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg s kojima dijeli projekt Kings of String, zatim nizozemski gitarist Jan Akkerman, a također je nastupao sa značajnim svjetskim orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, filharmonijom Monte Carla ili bečkim Tonkunstler orkestrom.