U Zagrebu se u vrijeme Adventa, točnije 22.12.2018. u sportskoj dvorani Kineziološkog fakulteta održava 1. Međunarodni adventski turnir u odbojci za rekreativke i rekreativce. Ovim natjecanjem i Zagreb će se pokušati priključiti gradovima kao što su Umag, Osijek ili Rovinj koji već tradicionalno organiziraju ovakve turnire.

Zanimljivo je da će organizatori spojiti bivše odbojkaše i odbojkašice s najmlađima pa su tako ujedno organizirali i turnir za najmlađu odbojkašku kategoriju odnosno kadetkinje (U11).

Povodom toga razgovarali smo s Vjekoslavom Hanžićem, koji je uz Miljenka Jekića, Gorana Bajića i Tomislava Đurkovića pokretač ovog projekta.

Za početak, kako se rodila ideja o organizaciji ovakvog turnira?

Ideja je došla nakon jednog od naših mnogobrojnih rekreativnih ‘haklova’. Inače i sami smo često sudionici raznih rekreativnih turnira u našoj regiji, a ljetos su naši ‘mladići’ nastupili i na Europskom prvenstvu za veterane u Ostravi u kategoriji 48+. I ne samo da su preživjeli (smijeh) već su ostvarili i dobar rezultat osvojivši četvrto mjesto među devet sudionika od kojih su neki i odbojkaške velesile poput Italije, Poljske….
Istina je da se u Zagrebu posljednjih godina jednom godišnje službeno održi muški veteranski turnir na kojemu godinama nastupaju gotovo iste četiri momčadi, rijetko kad uz neke sitne promijene. Vodeći se time zaključak je bio da je Zagrebu potreban jedan turnir otvorenog karaktera na kojem svi mogu imati jednaku mogućnost nastupanja. Pa pogledajte samo turnir u Umagu koji se već godinama održava, a svima nama podigao je visoko ljestvicu. Super je što polako hvataju priključak Rovinj, Rijeka, Osijek i Delnice, a ja se osobno nadam da će i Zagreb sada polako postajati prepoznatljiv. Od turnira u regiji treba izdvojiti Koper, Beograd i Budvu koji, također, jako dobro rade.

Turnir je otvorenog tipa, kako ste zamislili organizaciju?

Da, cijeli koncept je podijeljen u tri kategorije: mušku, žensku i mix. Ono što je u zadnje vrijeme vrlo popularno i atraktivno su upravo turniri u mixu (3 muška + 3 žene). Vjerujte, odbojka je jedini kolektivni sport u kojemu se može napraviti takav spoj, a da kvaliteta ‘izvedbe’ nije pod znakom upitnika. Da, sad će mnogi reći da je to zato što je odbojka ženski sport pa se tu muški lako uklope (smijeh) ali sve takve pozivam da s malo okušaju u ovom sportu, pa da onda donose zaključke. Odličan primjer, kao potvrda mojih tvrdnji, je Zagrebačka liga rekreativaca, koju već dvije godine uspješno organizira Vlatka Kraljević, inače trenerica mlađih dobnih kategorija u OK Dinamo. Dovoljno je reći da liga ove godine broji 18 ekipa uz tendenciju daljnjeg povećavanja.

Prijave su krenule, kakav je interes?

Trenutno imamo 18 prijavljenih ekipa od planiranih 20. Planirali smo po 6 u muškoj i ženskoj kategoriji te 8 u mixu. Međutim, mislim da ćemo u hodu morati napraviti sitne korekcije jer se već sad u mixu prijavilo više od planiranog, pa ćemo ga povećati na 12 ekipa. Imamo dovoljno terena na raspolaganju i mislim kako neće biti problema. Naravno, u jednom trenutku ćemo morati stopirati prijave pa ovim putem još jednom pozivam one koji žele sudjelovati da to čim prije učine.

Zar ovakav događaj ne bi bilo atraktivnije organizirati u Domu odbojke? Zašto KIF?

Kao što sam već rekao, do odluke o organizaciji došlo je vrlo brzo, međutim tada je ‘naš’ Dom odbojke u Zagrebu već imao svoj raspored i prebukiran je u danima pred kraj godine. S druge strane, nastava na KIF-u završava dan ranije i imamo osigurano apsolutno sve što nam je potrebno za organizaciju turnira ‘za velike i male’ i ovim putem se zahvaljujem dekanu izv. prof. dr. sc. Tomislavu Krističeviću što je prepoznao naš projekt i odmah ga prihvatio. Naravno, glavna spona između nas i fakulteta bio je Tomislav Đurković, predavač na fakultetu i kolega s odbojkaških terena. I baš radi svega navedenog ne vidim zašto to i ubuduće ne bi radili na najsportskijem fakultetu u zemlji – zagrebačkom KIF-u.

Ovo je ipak turnir rekreativaca, odakle ideja da se priključe i najmlađi – djeca?

Nakon sjajnog odaziva ekipa za 1. Međunarodni adventski turnir rekreativki i rekreativaca odlučili smo još jedan izazov staviti pred sebe, a to je organizacija turnira za najmlađe kadetkinje (U11). Ovog trenutka samo za sudionike s područja grada Zagreba. Žao mi je što pozivnice nismo poslali i ostalima ali ovog trenutka nismo imali tehničkih mogućnosti za tako nešto.
Djeca su naše najveće blago i organizacija ovakvog turnira za njih pravo je zadovoljstvo budući da nema veće radosti od dvorane pune djece i njihove vriske i smijeha. Za njih smo osigurali, voće, napitke I grickalice kako bi ovo sportsko druženje ostali u lijepom sjećanju.

Imate ozbiljan i ambiciozan pristup. Koji su vam daljnji planovi?

Idemo polako. Nedavno nam se priključila ženski sastav pa smo sad odbojkaški veterani I veteranke s gotovo 40 članova. Sa ženskim smo sastavom dobili jednu novu dimenziju i naše cure aktivno u svemu sudjeluju Na kraju ne smijemo zaboraviti da sve ovo prije svega treba biti druženje i zabava ljubitelja odbojke. U 2019. plan je organizirati dva turnira u Zagrebu, sudjelovati na nekoliko turnira na kojima smo već tradicionalni… U svakom slučaju sljedeća godina bit će vrlo zanimljiva. Ali prije svega zabavna….