Autor:
Hina /Online-Zagreb.hr

vezanje pojasa u automobiluZagrebačka Policijska uprava (PUZ) izvijestila je danas da je akcija “Poštujte naše znakove”, u povodu početka školske godine, prioritet u rujnu te da će promet u blizini osnovnih škola nadzirati velik broj policajaca s primjerenom opremom.

Viktor Forjan iz odjela za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je to tradicionalna akcija te da se prije zvala “Djeca prijatelji u prometu”. Naglasio je da ove godine na području PUZ-a u 169 osnovnih škola u prvi razred polazi oko 10.300 učenika, od kojih 7200 u 122 škole u gradu Zagrebu te 3100 u 47 škola na području Zagrebačke županije.

Podsjetio je da će policajci svim učenicima prvih razreda održati prigodno predavanje te podijeliti prigodni materijal. Savjetovao je roditeljima da svakako prate djecu u školu barem prvih desetak dana te da svojim primjerom pokažu djeci kako se ponaša na cesti i u prometu. Podsjetivši vozače na prometne propise u blizini škola, naglasio je da je brzina ograničena na 40 kilometara na sat te da u blizini škola moraju biti još oprezniji.

Izvijestio je da je od početka godine u prometu poginulo jedno i ozlijeđeno 188 djece, od kojih 15 teško. U istom razdoblju lani također je poginulo jedno, a ozlijeđeno 225 djece, od kojih 18 teško i 207 lakše, rekao je, dodavši da je i na državnoj razini smanjen broj poginule i ozlijeđene djece.

Upozorio je vozače da su većina djece teško ozlijeđena kao putnici u vozilima jer nisu bila vezana pojasima ili propisno vožena. Da su poštovani prometni propisi, poput obveznog vezanja na sjedalu i slično, mnoga teško ozlijeđena djeca mogla su proći samo s lakšim ozljedama u prometnim nesrećama, ocijenio je Forjan.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here