Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

tramvaj, ilustracija (Foto: Renato Branđolica /Medijska mreža)Više od 100.000 Zagrepčana koristi pravo na besplatni prijevoz ZET-om, ali još uvijek među njima nije značajniji broj đaka i studenata. Zbog ljetnih praznika mnogi možda još nisu niti svjesni da su se kriteriji plaćanja promijenili, da nema subvencija, ali prema Odluci o socijalnoj skrbi svi s prihodom manjim od 2000 kuna imaju pravo voziti se besplatno.

Zahtjeve za oslobađanjem od plaćanja prijevoza ne rješava ZET, nego Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport kojemu treba dostaviti: potvrdu porezne uprave o visini dohotka i o imovnom stanju, potvrdu o redovitom školovanju, potvrdu o statusu redovitog studenta, odnosno apsolventa sa studentskim pravima, a po potrebi i druge dokaze.

Nadležni ured do sada je zaprimio za učenike osnovnih škola tek 589 zahtjeva od čega je odobreno 508, za srednje 574 zahtjeva od kojih su odobrena 505, a za studente 718 zahtjeva – odobreno 602 zahtjeva.

Besplatan prijevoz za 94.617 umirovljenika

Umirovljenici se nisu previše dvoumili u vezi s ostvarivanjem prava na besplatni prijevoz. U Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom stigla su 95.400 zahtjeva, a pozitivno je riješeno čak 94.617 zahtjeva. Od preostala 783 zahtjeva neke treba dopuniti, a neki su odbijeni jer podnositelji ne udovoljavaju uvjetima.

Drugim riječima, to znači da pravo mogu ostvariti umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 5000 kuna mjesečno ili da su korisnici socijalne pomoći nesposobni za rad ili da je riječ o osobama starijim od 65 godina života koji nisu korisnici mirovine, ali su im ukupni prihodi jednaki ili manji od 5000 kuna mjesečno.

S obzirom da je prema popisu stanovništva od prije deset godina u Zagrebu bilo oko 15 posto starijih od 65 godina  te da grad ima nešto manje od 800 tisuća stanovnika umirovljenici su vjerojatno, za razliku od učenika i studenata, svoje pravo uglavnom i ostvarili.

Uvjerenje o prebivalištu koje su trebali priložiti zahtjevu pribavljao je nadležni gradski ured pa su od dokumentacije još morali donijeti presliku osobne iskaznice, zadnji odrezak od mirovine (ili inozemne mirovine), odnosno potvrdu iz Porezne uprave o prihodima.

Nezaposleni, osobe s invaliditetom, darivatelji krvi i branitelji

U Zagrebu je gotovo 40.000 nezaposlenih, ali je besplatni prijevoz zatražio tek svaki deseti, točnije zaprimljeno je 3840 zahtjeva za mjesečnom pokaznom kartom ZET-a ili kombinacijom ZET-a i HŽ-a. Do 1. srpnja pozitivno je riješeno 2996 zahtjeva, 400 je čekalo obradu, a 400-tinjak je odbijeno. Iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo najavljuju da će svi zahtjevi biti obrađeni do 6. srpnja.

Kriteriji za nezaposlene stroži su nego za za druge kategorije jer se traži da ukupni mjesečni prihod po članu obiteljskog domaćinstva ostvaren u 2010. godini bude jednaki ili manji od 2.000 kuna i da je osoba barem tri mjeseca prijavljena na Zavodu za zapošljavanje prije podnošenja zahtjeva. Također, tražila se i potvrda o prijavljenom prebivalištu u Zagrebu.

Za osobe s invaliditetom kriteriji za stjecanje prava na besplatni prijevoz nisu se promijenili stupanjem na snagu Odluke o socijalnoj skrbi. Besplatni prijevoz je ostvarilo 8.492 osobe s invaliditetom.

ZET-ovim autobusima i tramvajima besplatno se od 1. srpnja vozi i 1227 dobrovoljnih darivatelja krvi te 804 članova obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja.

Više o socijalnim pravima i njihovom korištenju na: www.zagreb.hr