Najveselije doba godine već je pred pragom radi čega se diljem Hrvatske ponovno pripremaju šarmantne adventske kućice s izvrsnom gastro ponudom, glazbeni nastupi i pregršt ostalih iznenađenja. Advent je vrijeme za obitelj, prijatelje i druženja s najmilijima u bajkovitom ambijentu. Predbožićni ugođaj u ovo vrijeme zavlada cijelom državom, uz podršku i predanost svake regije te će zato ponovno sve biti podređeno tome, a vjerujemo kako će se pronaći za svakoga ponešto.

DCIM100MEDIADJI_0230.JPG

Jedan od gradova koji tradicionalno raznolikim aktivnostima veliča ovo razdoblje u godini je i biser zlatne Slavonije, Vinkovci. Božićna čarolija u Vinkovcima petu godinu zaredom polako dobiva svoje prve obrise. Upravo je Vinkovački Advent najbolji Advent Srijema i Slavonije, a ovaj pitoreskni gradić smješten je u samom srcu Slavonije, stoga predstavlja idealno mjesto za posjetiti, odsjesti i uživati u „Ledenom Orionu“, kako nazivaju svoj Advent. U slučaju želje za izletom ili obilaskom ostalih obližnjih gradova, na pravoj je udaljenosti između brojnih odredišta idilične slavonske prirode i kulture. Kako bi takva putovanja bila još jednostavnija, Hrvatske Željeznice omogućile su popust za dolazak u Vinkovce tijekom Adventa. Središte događanja i ove je godine pješačka zona u centru grada Vinkovaca, na kojoj se radi punom parom kako bi sve bilo spremno do početka Adventa 29. studenoga.

Pješačka zona biti će središte događanja, a pripremljen je i bogat zabavni program koji uključuje koncerte glazbenika poput Vanne i Antonije Šole, grupe Buđenje, popularnog benda Pravila Igre ili NO Jazz band, kao i već tradicionalno paljenje Adventskih svijeća uz procesije župljana koji daje cjelokupnom programu i duhovnu, odnosno vjersku notu koju ovaj povijesni grad oduvijek njeguje. Duhovni ugođaj isto tako će biti potkovan nastupima glazbenog sastava religijske tematike Emanuel i poznatog izvođača duhovne glazbe Alana Hržice.

Od 29. studenog 2019. do 5. siječnja 2020., terminu u kojem traje cjelokupni gradski Advent, Vinkovčanima će ponovno na raspolaganju biti klizalište kao i prošle godine u dane Adventa u Vinkovcima – Ledenog Oriona. Bit će okruženo kućicama i štandovima gdje će ugostitelji nuditi tople i hladne napitke, slavonske specijalitete i tradicijske proizvode. Oformljena je cijela gastro ruta Vinkovaca objedinjena pod nazivom „Okusi Vinkovaca“, iz čije ponude izdvajamo carsko pivo „Valens“, autohtonu ponudu lokalnih medara i ljute umake iz Ljutoteke, a nezaobilazni su i suhomesnati slavonski proizvodi, pa će vrijeme na Ledenom Orionu biti zanimljivo i onima koji se ipak nisu odlučili na klizanje. Poseban je osjećaj klizati u centru grada kada oko vas svijetli tisuće lampica, miriše domaća hrana i kuhano vino te odjekuju božićne pjesme. Ove godine radi velikog interesa osigurali su svojim posjetiteljima još veću ledenu površinu koja će iznositi čak 500 kvadratnih metara, kako bi bezbrižno klizali bez nastajanja gužve. Također na radost najmlađih posjetitelja predviđene su organizirane skupine mališana iz dječjih vrtića koji imaju besplatno klizanje, a osnovci koji dođu organizirano plaćaju ulaznicu 5 kuna i njima je klizalište namijenjeno u prijepodnevnim i popodnevnim satima. Ostali ulaznici za klizalište plaćaju 10 kuna, a ako nemaju svoje klizaljke, mogu ih unajmiti za 5 kuna. Još jedna vijest koja će obradovati mališane je i potraga za poklonima u organizaciji Turističke zajednice, koja će se održati 14.12. Kao krunu cijelog projekta najavljuju čaroban „Adventski koncert“ 21.12. Riječ je o jedinstvenom koncertu s prozora na Gimnazije, u kojemu sudjeluje više od 150 izvođača, a posebnost je što će ove godine biti upriličen i ples na ledu.

 

Advent u Vinkovcima iz godine u godinu privlači sve veću pažnju javnosti. Ovo je jedan odličan lokalan primjer grada koji radi na uređenju svojega izgleda, ali i ulaže u manifestacije i time aktivno gradi svoje turističko mjesto na mapi Lijepe Naše.

 

 

Foto: TZ Vinkovci i Ivan Gale

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here