Autor:
Katarina Butković
[email protected]

Vinko Brešan (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Vinko Brešan, poznati zagrebački redatelj, prvi je naš sugovornik koji je rekao da mu se sviđa novouređeni Kvaternikov trg. Dobro je da je tako, jer Vinko sa svojom obitelji stanuje na tom trgu.

– Meni se sviđa ta ravna ploha, jer je lijepo vidjeti djecu kako se nesmetano rolaju i voze bicikl. Osim toga, od svega oslobođena površina uvijek poziva na neka događanja, montiranje pozornice, pokazivanje raznih vještina i slično. Stari trg s tržnicom bio je sličan seoskom okupljalištu i zadovoljan sam što je tržnica maknuta dalje.

Ponosni sin Ive Brešana
Vinko Brešan sin je Ive Brešana, poznatog hrvatskog književnika i jednog od najizvođenijih dramskih autora. Na pitanje koliko je otac utjecao na njegov rad i na njega osobno, općenito odgovara: – Ponosan sam na njegove scenarije za moja dva filma, a na mene općenito utjecao je koliko i svaki dobar otac na svoje dijete, što znači da je radost i veselje imati ga.

Vinko je rođen u Zagrebu, ali u njemu nije odrastao, jer se s roditeljima odselio u Šibenik. Sa 20 godina ponovno mu se vraća i ostaje u njemu. Zagreb je dom, kaže, i o njemu se može pričati samo s ljubavlju. Nema mjesta za zamjerke, za uspoređivanja s drugim gradovima, za kritiziranja. To je isto kao da pitate roditelje je li mu njegovo dijete ljepše i bolje od druge djece ili je li mu tuđa kuća ugodnija od njegove.

– U ovom gradu rodila su se i moja djeca, u njemu žele živjeti. Sva pitanja zašto ga volim nemaju smisla, jer ja ga naprosto volim i ljubim najčišćom ljubavlju na svijetu. Naravno da bih neke stvari promijenio. Prije svega odmah bih uredio Strossmayerovo šetalište da mladi još više uživaju, jer vidim da se tamo rado okupljaju. Poboljšao bih javnu rasvjetu, postavio klupe i riješio smeće. I lanterne i klupe zadržale bi svoj stari štih. Program bi se odvijao cijele godine, uz tihu glazbu, poeziju, glumu i likovnjake u pozadini. Tako bih udahnuo život Gornjem gradu. Zagreb mi je dakako, puno ljepši sad nego kad sam u njega došao – kaže Brešan.

A priča o njemu je poznata svima, pogotovo onima koji prate filmska zbivanja. Nakon što je diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti počinje raditi na prvom dugometražnom filmu “Kako je počeo rat na mom otoku”, a potom i na filmu “Maršal”. Scenarij za oba filma napisao je njegov otac, književnik Ivo Brešan.

Vinko Brešan i Milan Bandić (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Manje je poznato da je još kao student u Oberhausenu dobio nagradu za kratki film “Naša burza”. Za film “Kako je počeo rat na mom otoku” dobio je čak pet nagrada: tri na Festivalu igranog filma u Puli 1966., “Oktavijana” na Danima hrvatskog filma 1997. i glavnu nagradu na Cottbus Film Festival of Young East European Cinema. Film je bio veliki hit u kinima u Hrvatskoj 1996. Mnoge nagrade osvojili su i njegovi filmovi “Svjedoci” i “Nije kraj”.

Osim dugometražnih, snimio je nekoliko dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su “Dan nezavisnosti”, “Hodnik” i “Zajednički ručak”. Ostvario je i mnoge glumačke uloge: u filmovima “Zakon”, “Bitange i princeze”, “Maršal”, “Rusko meso”, “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Mrtva točka” i “Svaki put kad se rastajemo”. Od 2004. ravnatelj je Zagreb filma.