Planiranje vikenda s prijateljima može biti prilično zahtjevno. Jedni se ne žele satima voziti do odredišta, drugi maštaju o hrani i dobroj kapljici, treći su u adrenalinskom ”filmu’, a četvrtima je cilj obići lokalne znamenitosti i što više vremena provesti u prirodi. Nema beda, jer ma kako vaše društvo bilo šaroliko otkrili smo destinaciju u kojoj će svi uživati. Vodimo vas u Brodsko-posavsku županiju.

BP zupanija
Brodsko-posavska zupanija
Na fotografiji Stara Kapela
Foto: Danijel Soldo

Avantura života

Neka vikend krene ‘jako’ u Adrenalinskoj šumi u Bebrini. Poligon za penjanje na dvije razine, za one hrabre i još malo hrabrije, 230 metara dugačak zipline i stijena za penjanje visoka deset metara jamče iskustvo koje se pamti. Ako preferirate nešto mirnije, ovdje možete uživati u prekrasnoj prirodi na zaštićenom Jelas polju, jednom od najvećih europskih staništa ptica.

Red uzbuđenja, red opuštanja, tako to ovdje ide. U itinerer svakako ubacite Eko-etno selo Stara Kapela, bajkovitu oazu mira bez signala za mobitel i interneta, u kojem živi 13 stanovnika, 11 starosjedilaca i mlađi bračni par iz Francuske koji je tu pronašao smisao života daleko od asfalta.

Urbani ‘đir’ i slavonski šarm

Neka na vašoj ‘must do’ listi budu šetnja obalom Save i kava na popularnom Korzu u Slavonskom Brodu. Ovaj najveći trg u Slavoniji ime je dobio po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić. Na njemu je obnovljena obiteljska kuća Brlić u koju se Ivana doselila nakon udaje. Danas je to multimedijalni interpretacijski centar s autentičnim stanom u kojem su nastale najpoznatije bajke. Saznajte kako je živjela slavna spisateljica i vratite se u djetinjstvo uz šegrta Hlapića i Priče iz davnine.

Večer provedite u Kući piva uz lokalne craft majstorije, a ako niste sigurni što biste pojeli, odabir prepustite ljubaznim domaćinima, nećete se razočarati. Iz Broda nemojte otići bez posjeta najpoznatijoj povijesnoj građevini, impresivnoj Tvrđavi.

Putovanje nastavite prema Vrpolju, razgledajte Spomen galeriju Ivana Meštrovića koji je ovdje rođen i posjetite OPG Zvonimira Kalića poznatog po proizvodima od industrijskog konoplja, a uskoro će ovaj slavonski gradić dobiti i Eko-etno kuću.

Čips od šarana, Ranč Ramarin
Foto: Danijel Soldo

Priroda i društvo

Brodsko-posavsku avanturu možete nastaviti na quadovima na stazi Ivica od Jarca na Dilj-gori ili onoj u pitoresknom mjestu Dubovik. Ako ste ne usudite voziti sami, instruktor Darko Šimić rado će vas provozati.

I nikako ne propustite Ranč Ramarin u Garčinu. Jahanje, ribolov, vožnja sportskim avionom, degustacija vina, noćenje u bungalovima i prirodna kulisa od koje zastaje dah. U sklopu ranča nalazi se izvrstan restoran koji nosi oznaku Okusi graničarskog Posavlja. Odavde definitivno nećete otići gladni.

Da šopingholičari ne ostanu ‘kratih rukava’ pobrinuli su se u Slavonskom dućanu koji se nalazi u baroknoj jezgri Nove Gradiške. Kulen i čvarci, sirevi, vrhunska vina i piva, suveniri i odjeća nadahnuta narodnim nošnjama – ponesite kući dio Slavonije u koju ćete se, sigurni smo, poželjeti vratiti.

Foto Danijel Soldo