Žablji se dan u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava u subotu, 6. travnja.
Njegov je cilj povećati svijest javnosti o važnosti vodozemaca i nužnosti njihove zaštite.
Na svijetu postoji gotovo sedam tisuća četiristo vodozemaca, a više od trećine ih je ugroženo, tj. nalaze se na Crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode. Među vodozemcima najviše je žaba.

U Hrvatskoj živi dvadeset vodozemaca – od žaba preko daždevnjaka do čovječje ribice.
Vodozemci su pokazatelji zdravlja ekološkog sustava. Naime, čim dođe do onečišćenja, vodozemci su prvi na udaru.

S kakvim se sve problemima vodozemci susreću, djeca će u subotu moći doznati kroz igru Nije žabama lako. Hrvatsko herpetološko društvo Hyla posjetitelje će upoznavati sa svojim radom na istraživanju i zaštiti hrvatskih vodozemaca. Na Žablji dan posjetitelji Zoološkog vrta moći će dotaknuti živu zelenu gubavicu te doznati kako se žabe glasaju. Mali kreativci moći će se okušati u izradi Žabljih naočala i bedževa Žabeka, a razgibavanje mališane čeka u igrama Žablji ručak i Žabice. U prvoj će bacanjem kolutova učiti o žabljem jelovniku, a u drugoj će ih bacanje kocke voditi kroz zanimljive podatke o životu žaba.
Edukativni program traje od 11 do 16 sati.

Istodobno se u blizini trči Maksimirski minus zwei cener, pa će sudionici utrke dobiti ulaznice za Zoološki vrt koje mogu iskoristiti do kraja mjeseca.

Da Zoološki vrt promiče zdravu fizičku aktivnost i boravak na otvorenom, potvrđuje i program pripremljen za nedjelju, 7. travnja. Tada se obilježava Svjetski dan zdravlja.
Od 10 do 17 sati posjetitelje očekuje niz sadržaja povezanih sa zdravljem djece i njihovih roditelja. Posjetitelji će tako moći pregledati dioptriju, sluh, razinu šećera u krvi te vitaminsko-mineralni status organizma. Bit će tu i stomatoloških te savjeta fizioterapeuta.
Da vježbanje uvedu u svakodnevicu, najmlađe će poticati i Građanski nogometni klub Dinamo. U Vrtu će održati edukativnu radionicu i okupljene uključiti u zajedničko vježbanje.