U listopadu Histrionskim domom odjekuju salve smijeha: od 2012. godine održavaju se Bobijevi dani smijeha – festival komedija posvećen velikom histrionu Josipu Bobiju Marottiju. Bobi je glumio u histrionskim predstavama od 1986. (u 19 predstava!), a od njega smo se oprostili 2011. godine. Nema dana da ga ne spomene netko od velike histrionske družine i da se za njegovu dušicu ne popije kupica vina – histriončeka. U ova teška vremena kad gotovo nikome više nije do smijeha, lijepo je vidjeti nasmijana lica histrionske publike.

Među publikom Bobijevih dana ima kazališnih znalaca i redovnih posjetitelja histrionskih predstava, ali i publike za koju ne znam je li je dovela želja za kazališnim doživljajem, smijehom i zabavom, sjećanje na Bobija ili nešto drugo. Na sreću, među gledateljima su i mnogi mladi, perspektivna kazališna i histrionska publika.

U listopadu vas u Histrionskom domu očekuje pregršt različitih komedija ostujućih kazališta. VIII. Bobijevi dani smijeha počinju 17. listopada i traju do 30. listopada, a moći ćete pogledati čak petnaest različitih komedija. Na ovogodišnjem festivalu komedija gostovat će predstave iz Beograda, Karlovca, Požege, Zadra, Vinkovaca, Malog Lošinja, kao i iz brojnih zagrebačkih kazališta.

Sve predstave se održavaju u 20h u Histrionskom domu (Ilica 90), osim predstava Malograđani – GDK Gavella i Zaljubljeni Shakespeare – ZGK Komedija koje će se održati u matičnim kazalištima.

VIII. Bobijevi dani smijeha otvaraju se 17. listopada novom predstavom FINE STRINE S OPATOVINE Nine Škrabea, koja je premijerno izvedena u srpnju na Ljetnoj pozornici Opatovina, a Festival se zatvara u srijedu 30. listopada svečanom dodjelom nagrada VIII. Bobijevih dana smijeha i istom predstavom.

 

Sonet za Bobija

Bobi naš je dragi sa smeškom povedal:

„Deco, problema nema!“

makar je dobro znal da glumci nisu,

kak bi se reklo – društvena krema.

Znal je još reći:

„Nemojte se samo svadit!“

i nadodat: „Hajmo rajše s našom zverinom

dobre predstave – radit.“

Niko se ni lepše smijal,

lepim pucama je namigival.

Naš je Bobi dobrovoljček bil.

Najrajše si je histriončeka spil

i popeval  „Moj klobuk ima tri lukne“.

Kad ga se setim, srce mi od smeha pukne.

Zlatko Vitez